Istraživanje Nove TV za tri izborne jedinice: Narodna koalicija ispred HDZ-a

Istraživanje je za Novu TV provela agencija Ipsos od 19. kolovoza do 4. rujna 2016. Istraživanje je provedeno metodom osobnog intervjua u kućanstvu na punoljetnim građanima Republike Hrvatske. Ispitanici su se izjašnjavali o političkim preferencijama metodom tajnog izjašnjavanja (samostalno zaokruže listu na glasačkom listiću). U istraživanju jesudjelovalo više od 4200 ispitanika, u prosjeku oko 420 po izbornoj jedinici.

U sklopu današnjeg Dnevnika Nove TV objavljene su procjene za 1., 2. i 6. izbornu jedinicu.

1. jedinica

Narodna koalicija osvaja 38,7% i prva je lista, HDZ je sa 26,7% druga lista. MOST osvaja 10%, Bandićeva koalicija imala bi 7,8% potpore birača. Stranka PAMETNO u 1. izbornoj jedinici ima 6% potpore, a koalicija oko Živog zida uživa potporu od 5,9%.

Narodna bi koalicija osvojila 6 mandata, HDZ 4, a po jedan mandat mogu osvojiti MOST i Bandićeva koalicija. Jedan mandat nije isključen niti stranci PAMETNO te koaliciji Živi zid.

Od 14 mandata, 2 mandata nisu sigurna, i to Živog zida i stranke PAMETNO. A za ta 2 mandata se zapravo uz te dvije stranke bore još i Narodna koalicija, HDZ i MOST, koji bi time povećali broj svojih mandata u odnosu na prvu procjenu.

2. jedinica

Narodna koalicija sa 32,6% prva je lista u 2. izbornoj jedinici, a HDZ ima potporu od 29,4%. Bandićeva koalicijska lista uživa potporu od 11,4% birača, a MOST ima 8%, dok koalicija Živog zida ima potporu od 7,1%.

No, podjednaki broj mandata dijele Narodna koalicija i HDZ, njih 5, Bandićeva koalicija mogla bi dobiti i 2 mandata, a MOST i Živi zid po 1 mandat.

U ovoj izbornoj jedinici se za 2 mandata bori 5 stranka. Živi zid nije siguran u svoj jedini mandat, ali i Milan Bandić u 1 mandat koji mu „visi“. To znači da se za 2 mandata bore 3 opcije, jer je u utrci za jedan od ta dva mandata i Narodna koalicija.

6. jedinica

Narodna koalicija sa 33,5% prva je lista u 6. izbornoj jedinici. Na drugom je mjestu HDZ sa potporom od 29,1% birača, zatim slijedi Bandićeva koalicija sa 10,7%, MOST osvaja 9,9% birača, a koalicija predvođena Živim zidom osvaja 7,8%

Narodna koalicija tako ima 6 mandata, HDZ 5, a po 1 mandat osvajaju Bandićeva lista, MOST i Živi zid.

U 6. izbornoj jedinici jedan mandat Narodne koalicije nije siguran i ta se stranka bori za njega sa Bandićevom koalicijom i MOST-om, kojima bi to, u slučaju da ga preuzmu Narodnoj koaliciji, bio drugi osvojeni mandat u toj izbornoj jedinici.

Na pitanje koga bi nakon izbora voljeli vidjeti na vlasti, najviše 27,6% ispitanika prve izborne jedinice odgovorilo je koaliciju SDP-HNS-HSU s MOST-om. Nešto manje, njih 20,6% voljelo bi da na vlasti bude koalicija HDZ-a s MOST-om. Tek 4,5% na vlasti bi voljelo vidjeti koaliciju SDP-HNS-HSS-HSU i HDZ. A nekog drugog radije bi na vlasti 22,4% ispitanika.Da nitko ne osigura većinu i ponovne izbore priželjkuje 13% ispitanika. Svejedno je 4,3% ispitanika, a ne zna njih 7,6%.

Na pitanje koga bi nakon izbora voljeli vidjeti na vlasti, 20,1% ispitanikadruge izborne jedinice odgovorilo je koaliciju SDP-HNS-HSU s MOST-om. Nešto manje, njih 16,8%voljelo bi da na vlasti bude koalicija HDZ-a s MOST-om. Tek 4,3% na vlasti bi voljelo vidjeti koaliciju SDP-HNS-HSS-HSU i HDZ. A nekog drugog radije bi na vlasti čak 28,1% ispitanika. Da nitko ne osigura većinu i ponovne izbore priželjkuje 11,8% ispitanika. Svejedno je 10,3% ispitanika, a ne zna njih 8,6%.

Na pitanje koga bi nakon izbora voljeli vidjeti na vlasti, 19,6% šeste izborne jedinice kaže Narodnu koaliciju s HDZ-om, a 17% HDZ s MOST-om. Vrlo slično kao i u prvoj izbornoj jedinici, birači šeste jedinice, tek 4,6% na vlasti bi voljelo vidjeti koaliciju SDP-HNS-HSS-HSU i HDZ. A nekog drugog čak 26,5%. Da nitko ne osigura većinu i ponovne izbore priželjkuje 10,3% ispitanika. Svejedno je 9,4% ispitanika, a ne zna njih 12,6%, piše Dnevnik.hr.

Share This Article