Anketa NovaTV: ozbiljno bi na izborima mogao profitirati Živi zid, ali i Bandićeva koalicija

Nova TV je u sklopu praćenja parlamentarnih izbora 2016. pripremila veliko terensko predizborno istraživanje na 10 izbornih jedinica. Istraživanje je, za Novu TV provela agencija Ipsos od 19. kolovoza i 4. rujna 2016. Istraživanje je provedeno metodom osobnog intervjua u kućanstvu na punoljetnim građanima Republike Hrvatske.

U sklopu jučerašnjeg Dnevnika Nove TV objavljene su procjene za 3., 4., 5. i 8. izbornu jedinicu, a danas za 7., 9. i 10.

Ostale su 1., 2. i 6. izborna jedinica, a zasad je rezultat dvaju blokova izjednačen, no na izborima bi ozbiljno mogao profitirati Živi zid, ali i Bandićeva koalicija, jer je riječ o tri “zagrebačke izborne jedinice”.

Narodna koalicija ‘potvrđuje’ rezultat u 3. izbornoj jedinici

Narodna koalicija daleko je ispred ostalih lista u 3. izbornoj jedinici s potporom od 49,1 %, HDZ uživa potporu od 22,3%. Koalicija Bandića za premijera, točnije Radimir Čačić kao nositelj u 3. izbornoj jedinici osvaja 8,9%, dok Živi zid ima 7,1% potpore. MOST prelazi prag s 5,5% potpore.

To znači kako Narodna koalicija osvaja 8 mandata, HDZ bi dobio 4 zastupnika, a po jednog bi zastupnika imala Bandićeva koalicija, koju u toj izbornoj jedinici predvodi Radimir Čačić. I jedan mandat osvaja Vladimira Palfi predvodeći koalicijsku listu Živi zid.

Od navedenog, 13 mandata mogu se smatrati sigurnim (Narodna koalicija 8, HDZ 4, i 1 Radimira Čačića), dok je mandat Živog zida granični i za njega se još bori MOST.

HDZ prva lista u 4. izbornoj jedinici, ali puno stranaka se bori za Sabor

HDZ je prva stranke s osvojenih 34% birača u 4. izbornoj jedinici, Narodna koalicija nalazi se odmah iza njih sa 27,5%. HDSSB i HKS imaju zajedno 10,9% potpore birača, MOST je na 9%, a koalicija predvođena Živim zidom trenutno uživa potporu od 7,2% birača. Prag još prelazi stranka Bandić Milan 365 s 5,6%.

HDZ tako dobiva 6 mandata, a Narodna koalicija 4. Po jedan mandat dobivaju HDSSB, MOST, Živi zid te Bandićeva koalicijska lista.
No, ni u ovoj izbornoj jedinici nisu svi mandati jednako sigurni. Čak 3 mandata su granična i to mandati Živog zida, Bandićeve koalicije i jedan mandat HDZ. Za njih se s njima još bore i Narodna koalicija i HDSSB.

HDZ 5. izbornu jedinicu nikada nije izgubio pa neće ni 2016.

HDZ s potporom od 42,1% i dalje je prva lista 5. izborne jedinice, a daleko iza nje kao druga lista prema izboru birača nalazi se Narodna koalicija s 25,1%. Tu je još MOST koji ima 9,2% potpore. No oko izbornog praga se nalaze i Živi zid s 5% i Bandićeva koalicija s 4,5%.

U mandatima, to bi značilo kako HDZ osvaja 8 mandata, Narodna koalicija 5, a MOST 1. No dva mandata nisu toliko sigurna: ukoliko Živi zid i Bandićeva koalicija pređu izborni prag, njima pripada po jedan mandat koji bi oduzeli HDZ-u i/ili Narodnoj koaliciji.

Narodna koalicija i dalje prva u 8. izbornoj jedinici

Narodna koalicija s osvojenih 36,3% potpore birača i dalje je prvi izbor Primoraca i Istrijana. Odmah iza njih je koalicija predvođena IDS-om koja uživa potporu od 21,5% birača, a zatim slijedi HDZ s potporom od 17,5%. MOST je na 8,7%, a Živi zid 7,1% potpore.

Narodna koalicija osvojila bi tako 6 mandata, IDS 3, baš kao i HDZ. Po jedan mandat osvajaju MOST i Živi zid. Od svih mandata, većina je ‘sigurna’, na granici se nalazi samo jedan mandat Živog zida. Ukoliko se Živi zid ne izbori za njega, moguće je da ga dobiju Narodna koalicija ili IDS i time još snažnije potvrde vodeće pozicije.

7. jedinica, NK u vodstvu, Bandiću mandat

Narodna koalicija u 7. izbornoj jedinici, koja se proteže od Jaruna do Novog Vinodolskog, prva je lista s osvojenih 35,6% potpore birača, za njima je HDZ sa 31% potpore. Slijede ih tri stranke – doslovno prsa u prsa. Bandić Milan 365 koalicija ima 8,9%, MOST ima 8,8%, a Živi zid ima 8,7%.
I čini se da je tu više manje sve jasno kod podjele mandata. Narodna koalicija osvaja 6 zastupničkih mandata, HDZ ima 5 zastupnika. A po jednog zastupnika imaju Bandićeva koalicija, MOST i Živi zid. Tu je MOST izgubio jednog zastupnika kojeg mu je preotela Bandićeva koalicija. Svi mandati su vrlo izvjesni, tako da nema mandata koje smatramo „graničnim“ mandatima.

HDZ u devetoj najjači, ali ne kao prije

Lika i Sjeverna Dalmacija su i dalje politički najjača utvrda HDZ-a. Sada osvajaju 46,4% potpore birača. Daleko iza njih je Narodna Koalicija, s potporom od 24,1% posto. Potom slijedi MOST, koji uživa potporu od 13,4%, Živi zid je na 6%, a u mogućnosti da se nađe u podjeli mandata je i Bandićeva koalicija, koja se nalazi blizu praga s 3,8%.
U mandatima, HDZ bi osvojio 7 mandata, Narodna Koalicija imala bi 4 mandata, MOST 2, a Živi zid 1 mandat. No, u toj izbornoj jedinici 1 je mandat granični i pripada Živom zidu, no za njega se još bore i mogu ga osvojiti i Bandićeva koalicija ili HDZ. Znači, za taj jedan granični mandat bore se trenutno tri stranke!

U 10. HDZ prvi, ali slabiji, MOST gubi mandat

Još jedna dalmatinska izborna jedinica, koja obuhvaća južni dio Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvansku županiju daje potporu HDZ-u s 38,8%. Slijedi Narodna koalicija s 28%. Zatim slijedi MOST koji ima potporu od 17,1%, a tu su još i Živi zid s 5,3% te stranka PAMETNO s 4%.

U mandatima, HDZ bi osvojio 6 mandata, Narodna koalicija njih 5, a MOST 3. I u ovoj izbornoj jedinici samo je jedan granični mandat i to mandat MOSTA. Moguće je da ga ta stranka izgubi. A ako ga oni izgube, onda bi taj mandat mogao pripasti HDZ-u, i time dodatno učvrstiti snagu sa sedmim mandatom. No, mogao bi možda pripasti i Živom zidu ili stranci PAMETNO, kojima bi to bio jedini mandat u 10. izbornoj jedinici. Dakle, za taj jedan mandat bore se četiri opcije.

Nova tv, raspodjela mandata nakon 7 jedinica

Facebook Komentari