450. godišnjica Sigetske bitke: na svečanosti u Mađarskoj i predsjednica Grabar-Kitarović

Na obilježavanju 450. godišnjice Sigetske bitke u Mađarskoj uz predsjednika države Janosa Adera, sudjelovala je i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović te visoki predstavnici Republike Turske.

Svečanost je počela prigodnim govorima mađarskog predsjednika Janosa Adera i hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović kod Sigetske tvrđave.

Ader je kazao između ostalog da je Nikola Šubić Zrinski znao da Siget nije samo zaštita domovine nego zadnji bastion svega onoga što je za njega vrijedno. “Znao je da treba zaštititi i obraniti puno važnije od samih zidina – kralja kojem je prisegnuo, domovinu koju su i njegovi preci junački štitili, zemlju koja je bila njegov dom”, piše HRT.

Grabar-Kitarović je izjavila je da je unatoč padu Sigeta, ishod bitke u cijeloj Europi doživljen kao čudesna pobjeda. “Njime je bio zaustavljen pohod moćne osmanlijske vojske na Beč, tada vrata zapadne Europe. Ujedno, spriječen je obuhvat Hrvatske sa sjevera, što bi za nju, iscrpljenu višedesetljetnim ratom, bilo fatalno. Zbog svega toga, a ponajviše, zbog nepokolebljiva junaštva Zrinskoga i sigetskih branitelja, ta je bitka za Hrvate i Mađare bila mnogo više od jedne epizode u dugom višestoljetnom obrambenom ratu”, kazala je između ostalog predsjednica Republike Hrvatske.

Dvoje predsjednika je u obnovljenom Parku mađarsko-turskog prijateljstva potom odalo počast polaganjem vijenaca ispred spomenika Nikoli Šubiću Zrinskom i Sulejmanu Veličanstvenom.

Facebook Komentari