Završen Bledski forum na kojem je sudjelovala i predsjednica RH: Turska zaprijetila

Uz ocjenu većine sudionika da EU mora naći učinkovitije odgovore na sigurnosne izazove, koji prijete dezintegracijskim procesima te jačanjem populističkog nacionalizma u zemljama članicama ali i u svijetu, na Bledu je završena tradicionalna dvodnevna međunarodna konferencija Bledski strateški forum na kojemu je sudjelovalo skoro 700 sudionika iz 50-ak zemalja. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na forumu je sudjelovala drugi dan, a na sastanak su došli i ministri vanjskih poslova s Balkana, prenosi HRT.

Turska je iznenađena “dvostrukim standardima” Europske unije koji se primjenjuju na tu zemlju nakon neuspjelog pokušaja vojnog udara u srpnju, a turska je vlada izložena velikom pritisku da prekine pregovore o pristupu Turske EU-u. Rekao je na forumu u Sloveniji ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu. Optužio je europski blok da dijeli kritike susjednim zemljama, dok ih sam ne zna primiti. “Pod velikim smo pritiskom da prekinemo pregovore o procesu pristupa EU-u”, rekao je.

Ni ovaj forum nije mogao proći bez Zapadnog Balkana, ali prošao je bez ministra vanjskih poslova Hrvatske, jedinog iz regije koji nije došao na Bled. Temeljno je pitanje kako približavanje Europi može stabilizirati ovo potencijalno trusno područje. “Naše je stajalište da Europska unija može biti jača i veća u budućnosti. Ono što treba učiniti jest ubrzati proces integracije zapadnog Balkana i to značajno”, izjavio je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

Glavni panel drugog i završnog dana bila je rasprava ministara vanjskih poslova država iz jugoistočne Europe na temu je li EU za njih još privlačna i stabilizirajuća sila ili više nije, a druga je tema bilo političko i sigurnosno stanje u regiji. Nakon ekonomske i migracijske krize, Brexita i porasta terorističkih prijetnji, EU bi mogla izgubiti dosadašnju privlačnost, ali je punopravno članstvo i dalje prioritet sadašnje vlade Srbije, kazao je srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić. “U nekim članicama EU-a u zadnje vrijeme dovode se u pitanje proklamirane europske vrijednosti, dok je Srbija aktivnom politikom zadnjih godina dokazala kako se zalaže za pomirenje na zapadnom Balkanu, za ekonomske i pravne reforme, te za vladavinu prava”, dodao je. Spomenuo je i pozitivnu ulogu koja se Srbiji priznaje kad je riječ o njenom ponašanju u migrantskoj krizi.

Članstvo u Europskoj uniji nije čarobni štapić koji će preko noći riješiti probleme. Europa bez Balkana nije potpuna, ali što s njim učiniti, kako ga privesti europskim standardima i europskom društvu morat će raspraviti neki sljedeći bledski forum.

Facebook Komentari