Romima se nudi da za nekoliko stotina kuna za izbore promijene nacionalnost

Veljko Kajtazi, predstavnik 12 nacionalnih manjina, bio je gost u Novom danu.

Nacionalnost je proizvoljna i može se mijenjati nebrojeno puta. Ono što je važno je osjećaj nacionalne pripadnoosti. Nisu li ipak, neobične, te promjene, osobito uoči izbora?

Ja bih se osvrnuo na pripadnike romske nacionalne manjine. Kad spominjemo prije i poslije Drugog svjetskog rata, Romi su se već tada bojali izjašnjavanja. Ako gledamo odnos između 2001. i 2011., broj Roma gotovo se uduplao. Mi time nismo zadovoljni i nadamo se da će 2020. brojka biti realna. Mislimo da nas ima između 35 i 40 tisuća. Jedan od razloga zašto se Romi ne žele deklarirati uvijek je strah.

Kako se deklariraju?

Jedni se deklariraju prema vjerskoj osnovi, neki su Bošnjaci, muslimani, Jugoslaveni…

Od 502 Hrvata 72 su prešla u Mađare… U Baranji su neki Romi postali Mađari?

Ja imam neslužbene podatke. Prilikom tog saznanja, otišao sam u Osječko-baranjsku županiju i razgovarao s predstavnicima. Tražio sam da to na neki način zaustavimo. Romi imaju strateške dokumente i ostvaruju određena prava, zagarantirano im je od zapošljavanja, predstavnika u Saboru, nisu imali nikakvih razloga za nekoliko kuna promijeniti identitet. Mislim da to nije u redu i htio sam razgovarati sa suradnicima da to spriječimo. Mislim da smo dobro reagirali.

Zašto je sumnjiva Baranja? Što se tamo zbiva? Radi li se i o vrbovanju birača?

Imamo takva saznanja, ali ne bih o konkretnim imenima. Nudila su se određena sredstva, nekoliko stotina kuna, prije promjene i poslije glasanja.

Jeste li vi to prijavili, ima li svjedoka?

Ja sam odmah reagirao, razgovarao sam s pomoćnicom ministrice uprave i tražio sam od nje pomoć. Mislim da je i ona reagirala, jer nemoguće je da 10-15 dana prije izbora dolazi do takve drastične promjene.

Spomenuli ste strah. Nije li to vrijeme završilo, pa da nema stigmatizacije? Koliko se situacija u Republici Hrvatskoj popravila?

Ja ne bih rekao da se puno popravila. Sjećamo se događaja prije 2-3 mjeseca, ne znamo tko je bacio bombe, zašto je podmetnut požar, zašto policija tuče Rome… Mi ne znamo zašto, zbog čega niti tko je to učinio.

I vi ste bili meta rasističkih napada…

Ja koristim priliku zahvaliti se vašoj televiziji, zato što je prva reagirala i prva objavila te napade prema meni. Ako su se prema meni dogodili napadi, onda možemo zamisliti što se može učiniti prema jednom običnom Romu.

Što Vlada može učiniti po tom pitanju?

To je jedan od razloga zašto nisam podržao Vladu. Mislio sam da je to jednan od znakova da su se Romi ujedinili. Povećali smo glasove birača sa stotina na tisuće. To je znak da su se Romi ujedinili i da žele svoga predstavnika u Saboru. Ja sam zato mislio da će vlada učiniti više. Istina, učinjeno jest puno, ali nedovoljno. Romi imaju i nekoliko strateških dokumenata, koje ne vrijedi imati ako se to ne realizira ili ako vlada ne traži od ministara da oni potaknu rješavanje nekih pitanja.

Vaš je dakle opći dojam da Vlada nije imala sluha za Rome. Što je vama sad važno od buduće vlade?

Moje je osobno mišljenje da moramo zaboraviti da Rome gledamo kao objekt, oni moraju biti subjekt, moraju ući u politički sustav i biti uključeni u sve procese. Unatrag nekoliko godina svi su činili bez Roma i sve bolje radili od Roma, a to nije u redu. U žargonu nogometa, Romi moraju ući unutra, dobiti loptu, ali ako ne zabiju gol, moraju biti odgovorni za to. Ja ću učiniti sve da za neka mjesta Romi dobiju pozicije. Romi moraju preuzeti odgovornost.

Danas počinje škola, a i kampanja ima u fokusu obrazovanje. Kakva je situacija po tom pitanju i treba li učiniti nešto da bi se ta vertikala poboljšala u slučaju Roma?

Svi smo ustanovili da ima puno rasipanja romske djece između 6. i 7. razreda. Romsko dijete koje završi osnovnu školu i upiše srednju, nju će sigurno završiti. Romsko dijete koje srednju završi odličnim uspjehom, sigurno će ići na fakultet. Ono što ja želim jest da pripadnici romske manjine, koji žele upisati fakultet, imaju izravan upis. To ne mora biti dugotrajna mjera, ali neko vrijeme da. Ako uspijemo u tome, imat ćemo kvalitetan kadar.

Imamo podatak o oko 110 “novih” Roma. Kako to? Koji su razlozi?

Imamo slučajeva da se tako deklariraju, zbog sezonskog zapošljavanja, ostvarivanja određenih privilegija u zapošljavanju i slično.

To bi sustav morao regulirati…

Točno, ali to je njihovo pravo. Moramo nešto učiniti, prije samih izbora, možda to ne dozvoliti ili nešto tražiti.

Vladu će sastaviti parlamentarna većina. Uoči prošlih izbora, podržali ste lijevu koaliciju jer je ona, kako ste rekli, napravila najviše za manjine. Zašto?

Ja nisam podržavao nikog. Sve vrijeme bio sam u klubu nacionalnih manjina. Tražili smo da se ne smanje određena prava, a osobno sam tražio i provođenje nacionalne strategije za Rome.

Hoće li se sad manjine ujediniti? Što priželjkujete?

Prošla vlada, u sedmom sazivu, učinila je najviše iskorake za pripadnike nacionalne manjine. To sam priželjkivao i u novoj vladi, u osmom sazivu i priželjkivao sam da će tako nastaviti. Ja ću podržati svaku vladu koja odluči podržati nacionalnu strategiju za Rome, jer Romi nisu ovdje od jučer, oni su tu već 700 godina.

Kako ocjenjujete izbornu kampanju?

Moram reći da sam tu i tamo pratio, mogu reći o 12. izbornoj jedinici. Mislim da će moji Romi prepoznati moj rad i očekujemo da ćemo u tom dijelu imati još više glasova nego u osmom sazivu.

Facebook Komentari