Franak ispred Ustavnog suda: Promijenimo zakone da lopovi odu u zatvore i banke vrate ukradeno

Kandidati Udruge Franak u Koaliciji Živi zid –Promijenimo Hrvatsku – Akcija mladih – Abeceda demokracije, u subotu 3.9.2016. ispred Ustavnoga suda Republike Hrvatske ukazali su na sporost i neučinkovitost Ustavnoga suda i Državnog odvjetništva RH (DORH).

Za tu prigodu obukli su majice kojima su ukazali na problematiku nezakonitog poslovanja banaka, na kojima je pisala poruka:

19.000.000.000,00 kn

Banke pljačkaju korisnike kredita!

Sudovi su potvrdili kriminal, ali nisu kaznili kriminalce!

Promijenimo zakone da lopovi odu u zatvore, a banke vrate ukradeno.

Goran Aleksić, neovisni kandidat Udruge Franak i nositelj koalicije Živi zid – Promijenimo Hrvatsku – Akcija mladih – Abeceda demokracije na listi broj 19. u 1. izbornoj jedinici, upozorio je na sporost visokih državnih institucija u donošenju potrebnih odluka i ukazao na sljedeće činjenice:

  1. Ustavni sud niti nakon 5 godina nije odlučio je li zakonski propisana valutna klauzula ustavna ili je neustavna.
  2. Ustavni sud dulje od godinu dana nije odlučio o ustavnoj tužbi Udruge Franak povodom zahtjeva da se neustavnom proglasi pravomoćna presuda u „slučaju Franak“ u dijelu u kojem Visoki trgovački sud i Vrhovni sud RH odbacuju ispitivanje poštenosti valutne klauzule CHF odnosno odbacuju dio prvostupanjske presude koji se odnosi na valutnu klauzulu CHF.
  3. DORH već dulje od godinu dana nije odlučio o osnovanosti pokretanja kaznenog postupka guvernera HNB-a zbog omogućavanja nezakonita poslovanja banaka.
  4. DORH se ne oglašava o sveobuhvatnom prekršajnom progonu 8 banaka na temelju prijave Udruge Franak, kojom je traženo da se 8 banaka prekršajno prijavi na prekršajnim sudovima radi neugovaranja fiksnih kamatnih marži u 100.000 kredita, za što bi banke i odgovorne osobe trebale biti kažnjene s ukupno 9 do 25 milijardi kuna novčanih kazni, koje valja uplatiti u državni proračun.

Nakon toga, dr.sc. Dominik Vuletić kandidat Udruge Franak u Koaliciji, s izborne liste broj 15. u 2. izbornoj jedinici, rekao je:

“Ustavni sud je neovisno tijelo koje ne ulazi u trodiobu vlasti, i zamišljen je kao čuvar ustavnosti i zakonitosti u sve tri grane vlasti. Suci Ustavnog suda trebali bi biti najeminentniji stručnjaci i praktičari bez ijedne mrlje i neupitne profesionalne reputacije. Nažalost, to odavno nije više slučaj.  Suci našeg Ustavnog suda nalaze se pod mjerama praćenja USKOK-a, okaljani su brojnim aferama, a kod nekih od njih čak je upitno zadovoljavaju li minimalne zakonske kriterije kako bi obavljali tu dužnost. Ponekad se čini da ustavnosudski savjetnici, koji bi trebali biti pomoć sucima Ustavnog suda, veći profesionalci od samih sudaca. Javnost, i to ne samo opća nego i profesionalna, što se osobito vidjelo u nekim kaznenim predmetima, odavno je izgubila povjerenje u takav Ustavni sud. U nekim predmetima Ustavni sud nije donio odluku više od 20 godina, dok je u drugima preuzeo praktički ulogu kaznenog suda koji utvrđuje činjenično stanje. Naravno da takav Ustavni sud nije u stanju rješavati najsloženije društvene probleme i djelovati kao istinski čuvar ustavnosti i zakonitosti. Potrebno je suštinski izmijeniti način izbora sudaca Ustavnog suda na način da se politika udalji od Ustavnog suda te pojačati i održavati pritisak javnosti nad tom izuzetno važnom institucijom”.

Facebook Komentari