2 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Sedam jamstava Mosta: Božo Petrov je taj koji sve radi za veliku...

Sedam jamstava Mosta: Božo Petrov je taj koji sve radi za veliku koaliciju

Novinari i urednici Mislav Bago i Hrvoje Krešić gostovali su u Točki na tjedan Nataše Božić na kabelskoj N1 televiziji.

Komentiravši uhićenje navodnoga doušnika u Beogradu, Bago je rekao da ga sve podsjeća na film Balkanski špijun. “Da je Srbija hipotetski uhitila u Beogradu čovjeka koji radi u Beogradu za tajne službe, to bi po meni bila afera. Mislim da je film Balkanski špijun za Oscara, a ovo je za napraviti jedan niskobudžetni film. Krajnje je trivijalno”, kazao je Bago.

Krešić smatra da je predizborno vrijeme u koje se pojavila afera svakako zanimljiv trenutak. “Već dugo vremena svjedočimo ping-pongu stranaka desnice. Čini mi se da je i Aleksandar Vučić ostao dužan svojoj publici. Morao je šutjeti u mnogo stvari i onda je morao nečime nahraniti svoju publiku. Ovo je na kraju ispalo ipak pomalo smiješno”, rekao je Krešić.

Činjenica da su vijest prvo doznali tabloidi, pa potom hrvatske službe našim gostima nije ništa čudno. “Moramo znati da u Srbiji premijer ima apsolutnu kontrolu nad svim tabloidima. On ima jednostavan modus operandi, prvo pusti informaciju tabloidima, kako bi se pripremila situacija. On je prvi put dobio političku pljusku iz Europske unije, mislio je da će EU stati na stranu Srbije u sporu s Hrvatskom. Vučić mora početi razmišljati da ne može sjediti na dvije stolice. Njegova priča s balkanskim špijunom više je zabava za tamošnji puk”, rekao je Bago.

Krešić, pak, smatra da se pušteni duhovi mogu vratiti u bocu i da će se cijela situacija brzo zaboraviti. Podsjetio je na splitsku rivu. “Tamo su pušteni brojni duhovi iz boce, pa su generali svejedno letjeli za Haag”, rekao je Krešić.

Ni Krešić ni Bago ne misle da će navodna špijunska afera dovesti do zaoštravanja odnosa. “Mislim da će sva ova priča završiti nakon izbora. Nakon izbora bit će interesa i s jedne i s druge strane da se normaliziraju odnosi. Vučić će biti pritisnut da mora ustuknuti. Jedini problem i tempirana bomba je Milorad Dodik. Republika Srpska je pred ekonomskim raspadom, a on igra na kartu nacionalizma. Nametnuo je nacionalističku agendu, kako bi se u drugi plan stavili financijski problemi u kojima se nalazi Republika Srpska”, kazao je Bago.

Komentirajući fenomen Mosta na izborima, Bago je istaknuo da će oni biti u situaciji da uvjetuju kojim će smjerom ići sljedeća vlada. “Mostu se dogodio fenomen uzleta 7 do 10 dana prije izbora, baš kako se dogodilo i Živom zidu prije predsjedničkih izbora. Treba voditi računa o tome kako su se brzo uzdignuli, da postoji mogućnost i da jednakom brzinom padnu. To u našim okvirima nije nešto čudno”, rekao je Bago.

“Akterima Mosta nedostaje iskustvo upravljanja državom i nedostaje im političkog znanja kako stvari funkcioniraju u državi. Možda to i nije tako loše”, smatra Krešić.

Bago je rekao da je sedam jamstava Mosta možebitni pokušaj Bože Petrova da izbjegne obje opcije i natjera ih u veliku koaliciju, jer je dio tih jamstava teško ili potpuno neprovediv. “Oni stalno govore o velikoj koaliciji”, kazao je Bago.

“Bazen protestnih glasova je manje-više uvijek isti. Lijevi su se uvjerili da je Most ipak, barem govoreći o jezgri Mosta, Petrovu, Grmoji i Relkoviću, da su oni bliži konzervativnoj opciji. Desni protesni birači su vidjeli kako se država vodila i nisu sigurni da im se sviđa. Most vodi istu političku komunikaciju kao i na prošlim izborima, da izlaze sa setom zahtjeva, da su svjesni svoga ucjenjivačkog potencijala i da čine i nemoguće da bi taj potencijal povećali”, rekao je Krešić, dodavši da Mostovci vjerojatno znaju da se zakon o HNB-u može mijenjati.

Dotaknuvši se jednog od jamstava Mosta, da se ne ovršuje prva nekretnina, Bago je istaknuo problem banaka. Ukoliko se provede to jamstvo, to bi značilo da u konačnici nijedna banka ne bi nikome izdala stambeni kredit. Moguće da je razlog zašto bi Most mogao ići u opoziciju činjenica da uskoro slijede i lokalni izbori. “Ovo je najelegantnije rješenje, stavi popis stvari koje treba izvršiti, ako nitko ne može, samo se povuku i imaju opravdanje”, kaže Bago.

Krešić je spomenuo da je Ruža Tomašić bila najglasnija u Europskom parlamentu što se tiče gospodarskoga pojasa, ali mostovci je nisu ozbiljno kontaktirali. “To sve upućuje da se radi o triku”, rekao je Krešić.

Najnovije

Još iz rubrike

4 KOMENTARI