Bandićeva koalicija: Zakonom uvjetovati trgovačkim lancima prodaju domaćih proizvoda

Prvi kandidat na listi Koalicije za Premijera u IV. izbornoj jedinici Zvonimir Šimić, zajedno s ostalim kandidatima na listi, predstavio je u nedjelju u Osijeku poljoprivredni program Koalicije pod nazivom “Program koji spašava Slavoniju”.

Agronomkinja Anita Suša pojasnila je osnovne točke poljoprivrednog programa koje su preduvjet da se hrvatskom seljaku vrati dostojanstvo i uvjeti za pristojan život i rad.

“Naša poljoprivredna politika je očuvanje hrvatskog sela od izumiranja, ostanak mladih obitelji na svojim poljoprivrednim gospodarstvima i stvaranje robnih zaliha kojih više nema. U našoj zemlji u posljednjih godinu dana zatvoreno je 2000 farmi, zatvoreni su stočni sajmovi, zatvaraju se seljačke tržnice, klaonice, mesnice. Hrvatski poljoprivrednici došli su pred zid jer nemaju kome prodati svoje proizvode, a ako ih uspiju plasirati onda je njihova cijena manja od uloženog repromaterijala, dok je rad već odavno samo iz ljubavi i sentimenta. Istovremeno, Hrvatska uvozi polovicu svoje prehrambene potrošnje, a vlastite proizvode izvozi po dampinškim cijenama,” rekla je Anita Sušac.

Stoga je cilj programa Koalicije za Premijera, istaknula je Sušac, omogućiti obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima plasman njihovih proizvoda otvaranjem otkupnih stanica, omogućiti siguran otkup po zagarantiranim cijenama te plasman poljoprivrednih proizvoda u gradove županijskih sjedišta, grad Zagreb i turističke destinacije diljem Hrvatske.

“Zakonom ćemo uvjetovati velikim trgovačkim lancima obvezu prodaje domaćih proizvoda u određenom postotku. Zaštitit ćemo otkupnu cijenu mlijeka od 3,5-4 kune, a iste mjere provesti ćemo u svinjogojstvu i cijeloj stočarskoj proizvodnji stavljajući naglasak na izvornost i kvalitetu domaćih proizvoda. Dodatno ćemo poticati uzgoj autohtonih pasmina s naglaskom na crnu slavonsku svinju, lipicance i hrvatskog posavca. Dosadašnje vladajuće strukture pogodovale su isključivo krupnom kapitalu dok ćemo se mi boriti za ravnomjernu raspodjelu EU sredstava. Također, garantiramo da ćemo za Petrokemiju izboriti jednake uvijete poslovanja kao što ih imaju i ostali u Hrvatskoj i time smanjiti cijenu mineralnog gnojiva za 40 posto“, zaključila je Sušac.

Prvi na listi Koalicije za premijera u IV. izbornoj jedinici Zvonimir Šimić rekao je kako dosadašnje Vlade predvođene HDZ- om i SDP- om nisu vodile računa o poljoprivredi pa je ova važna gospodarska grana danas u velikim problemima.

“Naši poljoprivrednici trebaju imati sve preduvjete za proizvodnju zdravog, izvornog hrvatskog proizvoda koji će plasirati hrvatskim građanima, a sve viškove trebali bi izvoziti. Također, treba uspostaviti siguran sustav isplate poljoprivrednicima jer danas se na nju čeka od 90 do 120 dana. Mi ćemo omogućiti da se na ta sredstva čeka maksimalno osam dana.” rekao je Zvonimir Šimić.

Kandidatkinja na listi Koalicije u IV. izbornoj jedinici Lara Liović Nadaždi osvrnula se na položaj žena u hrvatskoj poljoprivredi.

“Žene u poljoprivredi imaju vrlo malo utjecaja na politiku, iako iznimno aktivno sudjeluju u poljoprivrednoj proizvodnji. Stoga našim ženama na selu koje imaju troje djece treba omogućiti status majke odgajateljice i dati im plaću. Podsjetila bih da je dan 15. listopada, od svjetske zajednice, proglašen danom žena na selu, što dovoljno govori o važnosti uloge žena u ovoj važnoj grani”, istaknula je Lara Liović Nadaždi.

Branko Bogdanović, šesti kandidat Koalicije za Premijera u IV. izbornoj jedinici naglasio je kako je problem OPG-ova i poljoprivrede složen, no u Koaliciji za Premijera se marljivo radi na svim zakonima i podzakonskim aktima koji se odnose na poljoprivredu.

“Studiozno prilazimo problemima. Imamo mlade ljude koji imaju rješenja i mogu ih provesti u djelo. Želim da naši glasači razumiju kako ova Koalicija ima snage da promijeni ono što prijašnje Vlade nisu uspjele”, poručio je Bogdanović.

Facebook Komentari