Zbog političkih interesa na ovim prostorima ne žele rasvijetliti pozadinu ubojstva novinara

Prekjučer je na Banovini obilježeno točno četvrt stoljeća od pogibije ruskih novinara Viktora Nogina i Genadija Kurinoja.

Najzaslužniji za podizanje spomenika ubijenima je umirovljeni pukovnik HV-a Ivica Pandža Orkan. Njegov gost – ruski novinar i publicist, borac za istinu i prijatelj ubijenoga Nogina, Vladimir Mukusev – prekjučer je u Studiju 4 rekao kako je spomen ploča ubijenima napokon postavljena i u Moskvi. Pred zgradom ruske državne televizije Ostankino.

Pukovnik Orkan siguran je da Moskva ne želi istražiti okolnosti njihova ubojstva. Osim Mukuseva na mjestu ubojstva bile su brojne ruske istražiteljske ekipe, pa sigurno imaju veliku građu u ruskom tužiteljstvu ali zbog političkih interesa na ovim prostorima ne žele rasvijetliti pozadinu ubojstva. Ubijeni su pri obavljanju svoga posla, s bijelom zastavom i istaknutom naljepnicom PRESS.

Ubijeni su od strane tzv. Martićevaca. Na vozilo su pucali s čela, zna se koliko je i kakvih metaka ispaljeno na toj barikadi gdje su bili pripadnici Jedinice za posebne namjene MUP-a SAO Krajine kojom je zapovijedao Stevo Borojević zvan Gadafi. Nakon pucnjave jedinice su prišle vozilu, ranjeni vozač Nogin izvadio je novinarsku iskaznicu i ruski pasoš i rekao im: Ne pucajte braćo, mi smo ruski novinari. ali dobio je metak u čelo, kao i Kurinoj na zadnjem sjedalu, priča Pandža.

Znaju se i imena krivaca. Vozilu je prišao Zdravko Matijašević zvan Žabac, a Zoran Prlina i Željko Vranešević sakrili su vozilo sa posmrtnim ostacima. Vozilo je opljačkano i zapaljeno, a zatim sakriveno jer je bilo diplomatsko. Mjesec i pol nakon ubojstva uslikani su posmrtni ostaci, postoji kopija tog dokumenta, koju posjedujem, njihove su kosti izvađene a u automobil je podmetnuto tijelo žene.

Uz ruske novinare, na Banovini je 1991. ubijeno još troje novinara. U sklopu Operacije “Žaoka” prvo je ubijen Nijemac Egon Scotland, potom snimatelj HTV-a Gordan Lederer, te Francuz Pierre Blanchet. Poznati su počinitelji, ali nitko nije odgovarao. Ledererov ubojica Milan Zorić zahvaljujući pravnim zavrzlamama RH nikad neće odgovarati. To je područje bilo pod zapovjedništvom poručnika Mirka Zebića. Novinari su na Banovini ubijani jer su radili svoj posao, prenosili sitinu o Domovinskom ratu, zaključio je Orkan.

U zanimljivom razgovoru Pandža je iznio još mnogo detalja i imena, pa i o krnjoj optužnici protiv Dragana Vasiljkovića znanog kao Kapetan Dragan, kojeg smatra odgovornim i za ova ubojstva.

Facebook Komentari