Plenković o Mostovim zahtjevima: Neki od njih su mi zanimljivi, ali idemo prvo ostvariti rezultat

Predsjednik HDZ-a, Andrej Plenković, boravio je u Šibeniku u sklopu predizborne kampanje.

Kazao je da je jamstva Mosta vidio iz medija. “Neki od njih su mi zanimljivi. Idemo prvo ostvariti rezultat, a nakon izbora ćemo se dogovarati sa strankama koje su nam slične”, kazao je Plenković. Želi da se buduća vlada formira na temelju cjelovitoga rada. “Naši ljudi očekuju stabilnost i institucije koje pružaju okvir za to”, rekao je Plenković.

Komentirajući Mostov uvjet o smanjenju plaća zastupnika u Saboru i djelatnika u državnoj upravi, Plenković je rekao da je protiv banaliziranja rada državnih institucija. “Ja sam protiv toga da se banalizira rad državnih institucija. Ne mislim da njihov rad treba trivijalizirati na bilo koji način”, rekao je Plenković.

Na pitanje novinara o izvješću o financiranju kampanje, Plenković je rekao da je zasad potrošeno 2,9 milijuna kuna te 2,6 milijuna kuna na posebnom računu. “Završno izvješće ćemo, sukladno zakonu, podnijeti DIP-u”, rekao je Plenković.

Dotaknuo se i izvješća Hrvatskog generalskog zbora. “Ja sam se s Generalskim zborom susreo dva dana nakon stupanja na dužnost predsjednika HDZ-a. Mislim da smo vrlo jasno pronašli zajednički nazivnik u temama sa Srbijom, spornim zakonom i sličnim. Mislim da smo postigli suglasje. Što se tiče regionalnog ustroja Hrvatske, HDZ je jasan – mi podržavamo županijski ustroj. Mi smo svjesni svih pitanja koja su bitna, a ona podrazumijevaju i fiskalnu i funkcionalnu stranu”, rekao je Plenković.

Komentiravši izjave Zorana Milanovića, rekao je da šef oporbe time pokazuje da ne zna gdje je. “Nije ni za oporbu ni za vlast. Ja sam za budućnost. Ovakva vrsta rasprave najviše govori o njemu, na to se neću vraćati. On je pokazao da nije shvatio promjenu konteksta, da nije shvatio taj transformacijski element koji sam unio u HDZ”, rekao je Plenković.

Dotaknuvši se pitanja njegove imovinske kartice, predsjednik HDZ-a rekao je da se radi o isfabriciranoj priči. Njegova je imovinska kartica od 2009. do 2013. godine bila objavljena na stranicama Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Uklonjena je, a on prema zakonu trenutno ne obnaša funkciju koja od njega zahtijeva unaprijed objavljivanje imovinske kartice, kao i to da on sad niti da hoće, nema mogućnost objaviti ju, objasnio je Plenković. “Imam stan i auto, moja je plaća istovjetna plaćama SDP-ovih zastupnika u Europskom parlamentu”, rekao je Plenković.

Share This Article