Ovo je pet financijskih pitanja koje bi trebali pitati partnera prije nego uđete u brak

Iako vam razgovor o financijama nije baš prvi na listi dok planirate svoj dan iz snova, ne zaboravite kako su financijski problemi jedni od najčešćih razloga svađa i raskida kod sve više brakova.

1. Koji su tvoji financijski ciljevi?

Iako vam se možda čini kako je ovo pitanje nepotrebno, mnogi parovi ne razgovaraju o svojim financijskim ciljevima. Želite li proputovati svijet? Imati djecu? Kupiti vikendicu? To su pitanja koja je bolje raspraviti zajedno prije braka. Nije nužno da su vam snovi identični, ali se pobrinite da se bar nađete na pola puta.

2. Imaš li fond za hitne slučajeve?

Ako vaš partner ili vi nemate fond koji bi pokrivao iznenadne troškove, osigurajte se prije braka tako što ćete napraviti svoj zajednički fond koji će vas spasiti od dodatnog stresa svaki put kada se pokvari perilica. Isto tako u taj fond bi trebali uračunati i dovoljnu količinu novca da pokrije troškove života u slučaju gubitka posla.

Kao glavni razlog raspada većine brakova navode se financijski problemi. Zato stručnjaci kažu kako je takve situacije bolje ranije spriječiti.

4. A što s mirovinom?

Iako se čini miljama dalekom, mirovina začas zakuca na vrata. Da bi mogli uštedjeti dovoljno za lagodan život u mirovini, trebali bi početi stavljati novac na štednju do svoje 25-e. Danas postoji puno fondova i osiguranja koji imaju izrazito dobre kamate. Razgovarajte s partnerom i gledajte na to kao na dugoročno ulaganje s kojime ćete moći uživati zajedno jednom kad odete u mirovinu.

5. Odvojene ili zajedničke financije?

Možda jedno od najgorih pitanja je baš ovo. Bračni savjetnici kažu da je to osobni izbor, iako je zdravije da u slučaju odvojenih računa se jedan dio stavlja na zajedničku “hrpu” s koje bi se uzimalo sve što je potrebno za život. Ono što se ne smije zaboraviti je to da uvijek jedan od partnera može ostati bez posla, tako da dobro razmislite kome ćete reći “da” i hoće li ta osoba biti uz vas kako moralno tako i financijski.

Facebook Komentari