CroElecto anketa: Ako se nešto vrlo bitno ne promijeni, Hrvatsku očekuje mučno razdoblje

CroElecto, istraživanje 2×1 komunikacija, nakon obrađenih 10 izbornih jedinica pokazuje pokazuje, kao i istraživanje HRT-a da, ako se nešto vrlo bitno ne promijeni, Hrvatsku očekuje mučno razdoblje pregovora za formiranje vlade.

Zanemarimo li učinak koji bi mogli donijeti neodlučni te statističku grješku, stanje nakon izbora u deset izbornih jedinica bilo bi sljedeće:

HDZ – 58 mandata,

Narodna koalicija – 56 mandata,

Most – 13 mandata,

Živi zid – 5 mandata,

IDS – 3 mandata,

BM 365 – 2 mandata,

HDSSB – 2 mandata

i Stipe Petrina – 1 mandat.

Treba posebno napomenuti i da se projicirana raspodjela mandata može još promijeniti jer su u nekim izbornim jedinicama mandati Živog zida i Koalicije za Premijera Milana Bandića vrlo blizu izbornog praga.

U XI. izbornoj jedinici moglo bi doći do promjena jer Željko Glasnović kao nezavisni kandidat može računati na veliku potporu i ulazak u Sabor barem s jednim mandatom. U tom slučaju može se pretpostaviti da bi preostala dva mandata dobio HDZ te da bi ukupno imao 60 mjesta u Saboru, što je više nego prošle godine, ali manje no 2003 i 2007. (66) te nedovoljno čak i za sastavljanje većine s Mostom.

Narodna koalicija, prema ovom istraživanju, dobiva 56 mandata, dakle jednako rezultatu SDP-a iz 2007., odnosno SDP-ove koalicije iz 2015. godine. 2003. i 2007. godine Ivo Sanader sastavio je vladajuću većinu uz pomoć HSS-a, HSLS-a, HSU-a te nacionalnih manjina.

HSU je 2011. na izbore izašao u Kukuriku koaliciji, HSS je ove godine ušao u Narodnu koaliciju, a HSLS na izbore izlazi s kandidatima na HDZ-ovoj listi i to samo u određenim izbornim jedinicama.

Osim što se u međuvremenu kao treća politička opcija po snazi javio Most, valja naglasiti kako se broj mjesta u Saboru mijenjao do 2010. godine kad su Jadranka Kosor i Zoran Milanović dogovorili ustavne promjene.

Također je zanimljivo istaknuti sudbinu pravaša: 2000. godine imali su 4 mandata, 2003. su ih udvostručili, međutim Sanader ih nije uvrstio u vladajuću većinu. Na izborima 2007. HSP je imao jedan mandat, a 2011. jedan mandat osvojio je HSP AS. HSP AS je na prošlim izborima imao 2 prolazna mjesta na listi Domoljubne koalicije, ali je preferencijalnim glasanjem uspio dobiti 3 mandata.

Na ovim izborima, prvi put od 1992. godine, pravaške stranke mogle bi ostati bez glasa u Hrvatskom saboru.

Facebook Komentari