Kardum: Je li ponižavajuće usporediti Hrvatsku s Grčkom?

Ekonomski komentator HRT-a Željko Kardum izišao je danas s veoma zanimljivim procjenama prema kojima ćemo, zadržimo li ovaj tempo rasta BDP-a po glavi stanovnika, možda za 4-5 godina sustići Grčku.

Kad bi bili izuzetno uspješni i dugoročno rasli 3% godišnje, a Slovenci ispodprosječni i rasli dvostruko sporije (1,5%), za dostizanje Slovenije trebalo bi nam 22 godine. A kad bi imali stopu rasta dvostruko veću od Njemačke, a nek oni (zbog veličine ekonomije) budu dvostruko sporiji (1,5%), dostigli bi ih za 47 godina.
Gdje je onda zabluda?

Zabluda je u percepciji ostalih. I hrvatskoj oholosti. Je li ponižavajuće usporediti Hrvatsku s Grčkom? Samo oni koji kratko pamte doživljavaju je kao bankrotiranu zemlju.

Ona još uvijek ima 3700 eura veći BDP po glavi stanovnika od Hrvatske. Još uvijek ima najveću trgovačkih mornaricu na svijetu, blizu joj je jedino Japan sa svojom flotom. Grčka je 17. Najveća ekonomija EU-a. Bila je najveći europski proizvođač pamuka i pistaccia, 2. u proizvodnji riže i maslina, 3. u EU po proizvodnji smokvi, badema i rajčica i lubenica. Četvrta u uzgoju duhana. Čak i danas Grčka je 3. najveći proizvođač mramora u EU (odmah iza Italije i Španjolske). A Hrvatska nema niti jednu granu ekonomije u kojoj je među prvima u Europi.

Grci sklapaju i proizvode dijelove za vojne i civilne avione! I Boeing i Airbus.
Turizam joj nije ništa lošiji od Hrvatskog. Nakon gotovo 10 godina stagnacije, lani je imala 1,6% rasta, a za ovu godinu joj predviđaju 2,5%.

A Slovenija?

Hrvatski BDP po glavi stanovnika je 40% niži od slovenskog. Slovenija je bila najrazvijenija republika bivše Jugoslavije. Uvijek su imali razvijeniju industriju od ostatka SFRJ i viši životni standard.

To je percepcija, a brojevi kažu da, gledajući prema povijesnim podacima još od 50-tih godina prošlog stoljeća BDP joj je bio otprilike 20% veći od hrvatskog. Krajem osamdesetih smo im se približili na samo -15%.

Tako je bilo sve do rata. 1996. bili su 60% ispred nas, pa se Hrvatska malo oporavila i zacementirala tu razliku od 40% manjeg BDP po glavi stanovnika i tako je to do danas… Skoro 20 godina.

Ako netko danas misli da za manje od 22 godine (uz najoptimističniji rast) možemo stići Sloveniju u BDP-u po glavi stanovnika….nek mi pokaže tu projekciju!….ali neka je potkrijepi brojkama. Hrvatska bi trebala imati kontinuiranu brzinu rasta jedne Kine, a Slovenija doživjeti Grčku krizu da bi je sustigli za manje od 22 godine.

Za bilo kakav pomak naprijed, treba jasno odrediti i shvatiti gdje smo sada.
Nismo niti najpametniji niti najveći. I moramo se jako truditi.

Share This Article