Grmoja: Pozivam građane, prisilimo HDZ da dopusti rad Povjerenstva

Skoro pola godine HDZ je blokirao osnivanje Istražnog povjerenstva za Agrokor, a nakon što su prije desetak dana popustili, njihovi su čelnici najavili da će rad tog tijela prestati čim DORH donese pravomoćno rješenje o istrazi. Ipak, član povjerenstva Nikola Grmoja, politički tajnik Mosta, nije izgubio svaku nadu da će ono odraditi svoju zadaću.

“HDZ možda procjenjuje da im je bolje pretrpjeti kratkoročnu politička šteta zbog opstruiranja povjerenstva nego da dopuste da ono radi, pa se pokažu veze njihovih bivših vlada, ali i nekih sadašnjih ministara, s Agrokorom. Stoga je zaista moguće da oni zaustave povjerenstvo. Ali, sa svoje ću strane učiniti sve da razbijem argumentaciju HDZ-a da povjerenstvo ne može raditi, jer bi to predstavljalo kršenje zakona. Na prvom sastanku povjerenstva dogovorili smo da se odluka o njegovom osnivanju mora izmijeniti, jer greškom u nju nije ušlo tko će biti potpredsjednik. Zato sam pripremio prijedlog promjene te odluke u koji sam, osim toga da će potpredsjednik biti Milijan Brkić iz HDZ-a, dodao i da se iz nje izbacuje dio o tome da će povjerenstvo istraživati kvalitetu financijskih izvještaja Agrokora, što je predmet kriminalističke istrage. Tako više ne bi bile dvije paralelne istrage, što HDZ tvrdi da bi bilo protuzakonito”, rekao je Grmoja za Novi list.

Prijedlog za povjerenstvo SDP je poslao u proceduru sredinom travnja. Da ja povjerenstvo započelo s radom u svibnju, lipnju ili barem u srpnju, dosad su već bez problema mogli biti saslušani Ivica Todorić, Andrej Plenković, Martina Dalić, Zdravko Marić, Ante Ramljak, Boris Vujčić…

“Tako je, skoro svi su već mogli svjedočiti pred povjerenstvom. A sada premijer Plenković, u pokušaju da neutralizira činjenicu da HDZ blokira povjerenstvo, tvrdi da su oni spremni da se Agrokor istražuje u okviru saborskih odbora i čak na plenarnoj sjednici parlamenta. To su šuplji i smiješni argumenti, jer saborski odbori, za razliku od povjerenstva, nemaju mehanizme da dovedu na saslušanje nekoga tko se tome opire. Nitko nam ne bi došao na odbor govoriti o nastanku Agrokora, odgovornosti regulatornih agencija i drugim stvarima”, kaže Grmoja.

Kad su zastupnici izglasali odluku o povjerenstvu jeste li barem na trenutak povjerovali da će HDZ dopustiti njegov rad?

“Očekivao sam to. Na prvom sastanku povjerenstva, čiji sam tijek snimio da bih kasnije mogao demantirati krive interpretacije što je tamo rečeno, Brkić je kazao: Mi nismo istražni organ nego političko tijelo koje se bavi političkom odgovornošću. Odmah sam se javio za riječ kako bi pozdravio tu tvrdnju potpredsjednika Sabora i zamjenika predsjednika HDZ-a, jer je ona značila da mi možemo normalno raditi kud god da išla istraga DORH-a. Kredit HBOR-a Agrokorovim firmama prošle godine, nastanak lex Agrokor, kontakti Ramljaka s ljudima iz američkog lešinarskog fonda Knighthead i prije nego je imenovan za povjerenika, sve to nema nikakve veze s lažiranjem financijskih bilanci čime se bavi Državno odvjetništvo”, kaže Grmoja.

Ali, zar inzistiranje HDZ-a da se u odluku o osnivanju povjerenstva ugradi da će ono s radom započeti 30. listopada nije kod vas pobudilo sumnji u njihove nakane?

“Jasno je da su oni odugovlačili, ali pritisak javnosti je rastao i činilo se da bi povjerenstvo moglo proraditi. Pozivam javnost i građane da reagiraju i prave pritisak na HDZ, da ih prisilimo da dopuste rad povjerenstva. Ako je HDZ-u stalo do rasvjetljavanja svega u vezi Agrokora, neka iznesu ozbiljan prijedlog kako da se to napravi ako bi ovo povjerenstvo bilo protuzakonito. Možemo osnovati i neko novo povjerenstvo, u čijem nazivu uopće ne treba biti Agrokor. Gdje ima političke volje ima i načina. HDZ dosad nije pokazao političku volju da se u Saboru ispita njihove bivše i sadašnje premijere i ministre. Nije im to u interesu”, kaže Nikola Grmoja.

Što mislite boji li se HDZ da na povjerenstvu ispliva nešto loše iz njihove prošlosti ili ih, pak, više brine potencijalna šteta za aktualnu Vladu?

“Zabrinuti su zbog jednog i drugog. HDZ je bio usko povezan s Agrokorom, Todorić je financirao njihove kampanje. Sam Vladimir Šeks rekao je u filmu Gazda da postoji mogućnost da je HDZ bio financiran od strane Ivice Todorića”, rekao je Grmoja.

Koji vas osobno segment o Agrokoru iz odluke o osnivanju povjerenstva najviše zanima?

“Zanima me sve. Nastanak i razvoj Agrokora, političke odluke koje su se donosile u svrhu pogodovanja koncernu, neplaćanje dobavljačima, nečinjenje regulatora i HNB-a. Ali, zanimljivo mi je i ovo što problematiziraju kolege iz SDP-a, a tiče se povjerenika Ramljaka, roll up kredita koji nije bio predviđen lex Agrokorom… Ne tvrdim da je u startu bila namjera pogodovati tom američkom fondu, no moguće je da su se u žurbi prilikom donošenja tog zakona dogodile neke pogreške. Naravno, pogubno bi bilo da je netko doista želio slom Agrokora iskoristiti za vlastite novčane probitke. To bi bilo katastrofalno za hrvatsku državu, a pogotovo za Plenkovićevu vladu”, rekao je Grmoja u velikom intervjuu za Novi list.

Share This Article