Predsjednica RH i ministrica gospodarstva umalo izazvale potpuni skandal, evo o čemu je riječ

Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica RH, i Martina Dalić, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta umalo su sudjelovale na konferenciji kojoj je generalni sponzor krajnje dubiozna tvrtka.

Šesto poduzetnica iz čak devet različitih zemalja sudjelovalo je na cjelodnevnom kongresu, a među gostima najavljene su, kako ih je organizator nazvao, dvije danas najistaknutije žene hrvatske politike.

A onda je izbio skandal jer organizatori su kao generalnog sponzora između čak 740 različitih kriptovaluta koje danas postoje na svijetu uspjeli odabrati baš onu najsporniju, OneCoin. Riječ je tvrtki sa sjedištem u Bugarskoj koja se doista bavi kriptovalutama (virtualnim novcem), ali predmet je sumnji i upozorenja nadležnih institucija i službenih istraga u najmanje deset europskih zemalja, piše Jutarnji list.

I dok su se u Uredu predsjednice ispričali važnim obvezama Grabar Kitarović, Ministarstvo gospodarstva navelo je kako su prihvatili pokroviteljstvo nad kongresom, “ne znajući tko je generalni sponzor kongresa i probleme koji se vežu uz OneCoin, u trenutku kada smo doznali te informacije, Martina Dalić otkazala je sudjelovanje na navedenom događaju”.

Predsjednica je također pokroviteljstvo prihvatila prije nego što su bili poznati sponzori.

Na OneCoin je javno upozorila i Hrvatska narodna banka u utorak, dan prije kongresa, i to nakon što su primijetili da se kompanija, inače registrirana u Gibraltaru, odnedavno u Hrvatskoj pojačano reklamira i prodaje svoje usluge.

“OneCoin nije elektronički novac u skladu s definicijom iz Zakona o elektroničkom novcu niti je platna usluga prema Zakonu o platnom prometu. Poslovne subjekte koji izdaju tu vrstu proizvoda i njome trguju nismo licencirali”, poručili su iz HNB-a.

OneCoin propitkuju i istražuju među ostalim u Bugarskoj, Finskoj, Švedskoj, Norveškoj i Latviji. Treba istaknuti da se OneCoin trenutno može zamijeniti natrag u eure i da tvrtku dosad još nitko nije proglasio službeno kriminalnom.

S druge strane neki specijalizirani online portali pišu da je u Kini lani uhićeno nekoliko zaposlenika OneCoina, kao i investitora, a pritom im je oduzeta imovina od ukupno 30,9 milijuna dolara. Uz to neki od zaposlenika tvrtke već su ranije procesuirani za slične ilegalne aktivnosti.

HNB, za razliku od kredita u CHF, sada izdao jasno upozorenje za prodaju OneCoina

Facebook Komentari