Glasnović: Kakav kadar Hrvatska plaća u diplomaciji – rođen u Beogradu, živi u Beogradu, radili za jugoslavenske tajne službe….

Saborski zastupnik dijaspore Željko Glasnović osvrnuo se na fb profilu na tzv. hrvatsku diplomaciju.

Članak Helene Krmpotić analizira stanje u anacionalnoj hrvatskoj diplomaciji … tkz. diplomacija unutar četiri zida. Inertna. Uspavana.
Priča o hrvatskoj diplomaciji iliti objašnjenje pojmova…

Sadašnji veleposlanik u Washingtonu Joško Paro, koji je karijeru počeo kao turistički vodič, kadar je ministarstva vanjskih poslova sa srednjom školom.
Hrvatski veleposlanik u Beogradu Gordan Markotić rođen je u Beogradu, a veleposlanica u Crnoj Gori Ivana Sutlić Perić neće nakon završetka mandata doći u Zagreb, nego u Beograd, u kojem živi.

Damir Grubeša, veleposlanik u Rimu. “Posjeduje bogato iskustvo u diplomaciji, koje je stekao kao direktor Centra za kulturu i informiranje bivše Jugoslavije u New Yorku i ataše za tisak jugoslavenskog izaslanstva pri UN-u, šef kabineta jugoslavenskog ministra vanjskih poslova”, stoji na službenoj stranici MVP-a.

Ivo Goldstein, sin samoukog povjesničara Slavka natuca francuski i zastupa Hrvatsku u Parizu, s Titovom slikom na istaknutom mjestu u ambasadi.

Trenutni konzul u BiH Ivan Bandić radio je za jugoslavenske službe i rođak je zagrebačkog gradonačelnika. /potvrđen u mandatu Grabar Kitarović – Karamarko/Petrov/

U Kopenhagenu sjedi Frane Krnić, bivši načelnik Službe informacije i dokumentacije u Saveznom sekretarijatu za vanjske poslove u Beogradu.

Iz redova HNS-a tako imamo Nebojšu Koharevića, Hrvoja Marušića, Davora Vidića i Danijelu Barišić.

U Velikoj Britaniji je Ivan Grdešić, SDP-ovac, član Savjeta SDP-a za politički sustav. SDP ga je 2000. postavio za veleposlanika u Washingtonu direktno s Fakulteta političkih znanosti.

Tu je i bivša supruga ministra pravosuđa Dubravka Šimonović, koja je s bivšim predsjednikom Josipovićem bila glavna zagovornica povlačenja hrvatske tužbe za genocid.
U Ukrajini je Tomislav Vidošević, brat Nadana Vidoševića, a ne smijemo zaboraviti ni Veselu Mrđen Koren, veleposlanicu u Nizozemskoj, koja je veličala Tita i slavila uhićenje generala Gotovine.

Od bivših jugoslavenskih diplomata naslijeđenih iz SFRJ treba izdvojiti Ljerku Alajbeg, Svjetlana Berkovića, Davora Javorskog, Vojka Senkera i Zorana Bošnjaka, a nije zgorega prisjetiti se i Nenada Preloga, veleposlanika u Južnoafričkoj Republici i nekadašnjeg člana Saveza komunista Jugoslavije – sekretara partije.

I skoro zaboravih tatu hrvatske diplomacije – Budu Lončara, koji je kao ministar vanjskih poslova Jugoslavije izglasao embargo Hrvatskoj 91-e na uvoz oružja.
Da li je sada jasnije tko zastupa hrvatske interese po svijetu posljednjih 27 godina?
, napisao je Glasnović.

O Predsjednici i posjetu SAD-u: Diplomaciju treba provjetriti, jer je skrojena po mjeri Lončara, Mesića i Manolića

Share This Article