Evo kakvi su izgledi Hajduka i Osijeka za ulazak u Konferencijsku ligu

Foto: Robert Matić / Hajduk.hr

Danas počinje nova sezona Konferencijske lige, kojoj se ove godine promijenio format drugog dijela natjecanja kao i ostalim UEFA-inim klupskim natjecanjima.

Prvi dio natjecanja po pretkolima ostao je isti i taj dio počinje danas prvim pretkolima, piše HRT.

U drugom pretkolu se uključuju hrvatski klubovi, trećeplasirani i četvrtoplasirani iz zadnje sezone HNL-a, Hajduk i Osijek. Hajduk u drugom pretkolu igra protiv HB Torshavna s Farskih otoka, a Osijek protiv pobjednika para Šiauliaija iz Litve i Levadije Talin iz Estonije.

Prve utakmice oba naša kluba su 25. srpnja, dok su uzvrati tjedan dana kasnije, 1. kolovoza. Nakon drugog pretkola slijede utakmice trećeg i četvrtog pretkola, odnosno razigravanja za ulazak u Konferencijsku ligu, u koju će putem pretkola ući 24 kluba.

U Konferencijsku ligu ući će i još 12 klubova koji će ispasti u razigravanju za Europsku ligu, a ukupno 36 klubova igrat će u ligaškom sistemu natjecanju gdje će svaki klub igrati ukupno 6 utakmica, što je isti broj utakmica kao i dosad, no rezultati klubova vrednovat će se po zajedničkoj tablici klubova.

Najboljih osam klubova idu direktnu u osminu finalu nokaut faze, dok će se njima pridružiti još osam klubova kao pobjednici susreta play-offa za ulazak u daljnju fazu natjecanju, a te parove činit će klubovi od devetog do 24. mjesta ligaške faze natjecanja.

Statistička stranica “Football Meets Data” izračunala je šanse za sve klubove koji se natječu u pretkolima Konferencijske lige, a dobre su šanse dali Hajduku i Osijeku.

Hajduk ima 26 % šanse za plasman u skupine, što mu daje 18. šanse po redu, što bi u prijevodu značilo da mu statističari predviđaju ulazak u grupe.

Osijek također ima dobre šanse. Iako 26. šanse po redu ne znači da bi ušli u grupu, 19 posto šansi koliko mu daju statističari iz “Football Meets Data” također su povoljne šanse koje naravno ovise i variraju o ždrijebu u ostatku natjecanju prođu li naravno prvu prepreku, piše HRT.

Share This Article