Vojni analitičar: Ruska vojska više nije sposobna za velike akcije. Sada imaju drugu taktiku

Ruska vojska screenshot YouTube

Vojni analitičar Robert Barić bio je gost Novog dana na N1. S Domagojem Novokmetom je razgovarao o situaciji u Ukrajini.

“Putin je imao fantastičnu priliku da još od Nove godine do sada zada Ukrajini gadne udarce. Kad je američka vojna pomoć krajem 12 mjeseca blokirana zbog republikanaca, Ukrajina se našla u teškoj situaciji. Ukrajinske snage su bile iscrpljene. Rusi su imali nadmoć 10 naprema 1. Imali su priliku i nisu je iskoristili”, rekao je Barić komentirajući rat u Ukrajini.

Barić kaže kako su Rusi na području Harkiva imali tri cilja, ali ništa nisu ostvarili.

“Harkiv je zapravo bio podupirući napad kako bi se olakšali strateški ciljevi u Donbasu na jugu. To je bio glavni cilj, a prvi cilj je bio da se napravi tampon zona duž sjeverne granice. Drugi cilj je bio da se dođe što je moguće bliže Harkivu da bi se moglo bombardirati i uništavati, a treći je bio pokušaj da se dovuku ukrajinske snage s juga da zaustave taj prodor i da se olakša prodor oko Bahmuta i dalje.”

“Ukrajinci su jako vješti”

Barić kaže i kako se ruska sve češća kreativna rješenja za nove napade ne pokazuju uspješnima.

“Oni rade različite stvari. Pokušavaju stavljati mreže, to se ne pokazuje uspješnim jer su Ukrajinci jako vješti. Ukrajinci znaju da ti duboki udari ne mogu donijeti trenutne rezultate, ali time se rat prenosi i osjeća u Rusiji.”
Rusi imaju novu taktiku

Barić kaže i kako ruska vojska više nije sposobna za velike akcije.

“Sada provode taktiku niza malih napada. Jednostavno pokušavaju iscrpiti Ukrajince, ali to je jako skupo”,

A, na pitanje može li iscrpljivanje ukrajinske vojske Rusiji donijeti ipak neki rezultat, Barić kaže ne ovog ljeta.

Situacija u Časiv Jaru

Komentirao je i što se događa u mjestu Časiv Jar, novoj točki u kojoj se moraju povlačiti Ukrajinci dok Rusija napreduje.

“Časiv Jar je važan zato što njegovim zauzimanjem imate moguća napredovanja prema Kramatorskom i Slovjanskom.”, piše n1.

Share This Article