U Ukrajini spriječen državni udar u režiji Putina

Foto: Ured predsjednika Ukrajine

Sigurnosne službe zaustavile su pokušaj državnog udara u Kijevu, što pokazuje da Kremlj i dalje nastoji destabilizirati državu s kojom ratuje iznutra.

Ukrajinska Služba državne sigurnosti (SBU) otkrila je da je uhitila skupinu koja je planirala proizvesti masovne nerede u Kijevu nakon Dana Ustava. Konkretno, četvorica muškaraca pripremala su se zauzeti zgradu Vrhovne rade (ukrajinskog parlamenta) 30. lipnja i proglasiti “privremenu vladu”, javlja Jutarnji list.

Zauzeti strogo čuvane institucije nije lak zadatak; parlament je ipak pod posebnom zaštitom. Zato su osumnjičeni namjeravali organizirati navodno mirno okupljanje u središtu glavnog grada. U jednom bi trenutku na društvenim mrežama proširili informacije o “nemirima” u Kijevu i tijekom te zbrke bi pokušali ući u zgradu parlamenta i zauzeti ju. Ako sadašnja vlada ne udovolji njihovim zahtjevima da podnese ostavku, zavjerenici su planirali preuzeti vlast i postaviti vlastito vojno-političko vodstvo. Nije poznato pod kojom izlikom su planirali privući veći broj ljudi u središte glavnog grada niti kako su točno namjeravali izvesti upad u institucije jer je područje oko zgrade Vlade u Kijevu proglašeno sigurnosnom zonom s ograničenim pristupom za ljude, uključujući ograničeno pravo na demonstracije.

Glavni ukrajinski tužitelj rekao je da su četvorica muškaraca optužena za izdaju, dok su još dvojica zadržana u pritvoru prije početka suđenja kao mjera predostrožnosti. U skladu s državnom politikom, imena optuženih nisu javno objavljena. No, ukrajinski mediji pišu da su uhićeni muškarci agenti koji rade u ime Rusije, a vođa grupe je još od 2015. poznat službama sigurnosti jer je suorganizirao razne protuukrajinske akcije. On je navodno pokušao iznajmiti dvoranu u Kijevu koja može primiti 2000 ljudi, a također se raspitivao o unajmljivanju privatnih čuvara koji bi im pomogli preuzeti parlament. Budu li osuđeni, osumnjičenima prijeti kazna od najviše deset godina zatvora. Policija je tijekom pretresa domova osumnjičenih otkrila oružje, streljivo, mobitele, računalno opremu i bilješke s dokazima kriminalnih radnji. Istragu provode vlasti u regiji Ivano-Frankivsk na zapadu zemlje.

Organizatori su trebali koristiti istu strategiju koja se posljednjih godina viđa u Ukrajini, ali i drugim zemljama u kojima Moskva pokušava steći utjecaj. Primjerice, u studenome 2021. je Zelenski rekao da su sigurnosne službe spriječile zavjeru za rušenje njegove vlade.

Samo mjesec dana prije nego što je Putin pokrenuo sveobuhvatnu invaziju u veljači 2022., britanska vlada je rekla da Moskva razvija planove za orkestriranje državnog udara u Ukrajini kako bi postavila proruskog vođu. Osim oružanim napadima, Kremlj nastoji destabilizirati državu i kampanjama u kojima pokušava potaknuti nezadovoljstvo među građanima širenjem dezinformacija na društvenim mrežama. SBU je također od 2022. zaustavila najmanje 10 pokušaja ubojstva Zelenskog. U svibnju su ukrajinske sigurno službe uhitile dvojicu ukrajinskih pukovnika i optužili ih za sudjelovanje u razrađenom planu ubojstva predsjednika i drugih visokopozicioniranih političara.

Zelenskij je još lani upozorio da Moskva pojačava kampanju za sijanje razdora putem dezinformacija i tajnih akcija. Kampanji je dat kodni naziv “Maidan 3”, kao referenca na pobunu iz 2014. na istoimenom trgu, koja je dovela do svrgavanja proruskog predsjednika Viktora Janukoviča, piše Jutarnji list.

Share This Article