Hakeri ucjenjuju KBC Zagreb, stručnjak otkrio što bi bio najgori scenarij

Ilustracija screenshot KBC Zagreb

Hakerska skupina LockBit 3.0 stoji iza napada na KBC Zagreb izveden u četvrtak i traži otkupninu, objavljeno je u ponedjeljak na profilu HackManac. O ovom hakerskom napadu u N1 Studiju uživo s Domagojem Novokmetom razgovarao je stručnjak za informacijsku sigurnost Lucijan Carić.

HackManac piše da su hakeri među ostalim uzeli podatke o pacijentima, podatke o pregledima, liječnička istraživanja, podatke o operacijama, o organima i donorima, podatke iz banke tkiva i o zaposlenicima.

Carić podsjeća da ovo nije jedini ovakav slučaj. “Ovo nije prvi put da su podaci građana kompromitirani, imali smo agencije za naplatu potraživanja, trilogiju MUP, centar za vozila i ured za osiguranja i sad imamo ovo. Bio sam zloguki prorok kad sam sarkastično rekao da sljedeće dolazi na red baza podataka HZZO-a, a evo fulao sam malo i ispao je KBC.”

Hakeri u ovom slučaju ucjenjuju KBC Zagreb i navode da bolnica ima rok do 18. srpnja za uplatu otkupnine, no nije navedena njezina visina.

“Državu za podatke građana nije briga”

“To plaćanje nije neuobičajeno za državna tijela, policijske stanice su plaćale državne institucije. Ionako državu za podatke građana nije briga jer ni u jednom ovom ranijem slučaju nismo doznali što se dogodilo i kako su ti podaci izvučeni”, istaknuo je Carić.

Carić je naveo i što bi bio najlošiji scenarij u ovoj situaciji. “Najgori mogući scenarij je da se ti podaci objave.”

Navodi da ovakvi napadi postoje godinama, a ova grupa LockBit prisutna je barem dvije godine. Ističe da ne znamo u kojoj će mjeri ovo utjecati na KBC. “Moguće da su napadači bili tjednima ili mjesecima u vašoj instituciji, da su temeljito mapirali vašu instituciju, da znaju kakvi su vaši resursi…”

Što znamo o ljudima koji stoje iza LockBita? “Ne znamo puno. To je očito neka veća organizirana skupina. Susreo sam se s njima prije oko dvije godine kad se taj softver počeo javljati.”

“Mislim da je ta grupa imala objavljen javni poziv da im dobronamjerni i nedobronamjerni hakeri nađu propust u sustavu i za to su bili spremni platiti velike cifre, mislim i do milijun dolara. Očito su u ozbiljnom biznisu”, rekao je Carić, piše N1.

Share This Article