FOTO, VIDEO Potpuni užas, treba puno krovopokrivača: Snažno nevrijeme poharalo Bošnjake, stradale kuće, auti, crkva, usjevi…

Foto: vlč. Josip Levaković/

Snažno nevrijeme zahvatilo je sinoć kontinentalni dio zemlje. Najteže je pogođen krajnji istok države. U Bošnjacima je bila tuča bila veličine teniske loptice. Krovovi i pročelja kuća su oštećeni, puni su rupa, mnogi automobili su razbijeni, plastenici uništeni, a na usjevima je šteta stopostotna, piše HRT

Vlč. Josip Levaković, župnik u Bošnjacima za portal Hrvatske katoličke mreže otkrio je kakvo je stanje u tom, tučom pogođenim područjem.

Foto: vlč. Josip Levaković

“U 19.30 počeo je padati led veličine teniske loptice bez kiše, a uz jak vjetar dovelo je do katastrofe”, objasnio je vlč. Levaković. “Temperatura se naglo spuštala, a led je prekrio selo i oranice. Još nisam uspio stupiti u kontakt s načelnikom”, poručio je te naglasio kako je u kontaktu sa svojim župljanima.

Poručio je i kako je šteta ogromna, budući da je led udarao u krovove i prozore – “kao da su nas zasule granate.” Župljani su se između sebe solidalizirali i međusobno pomogli u prvom valu nevolje. “Susreo sam neke župljane koji su rekli da je iza njih jako duga noć”, istaknuo je.

“Trenutno vapimo za crijepom i krovopokrivačima, za dobrim ljudima koji će priteći u pomoć”, poručio je vlč. Levaković.

Foto: vlč. Josip Levaković/

PU vukovarsko-srijemska o štetama uzrokovanim vremenskom nepogodom

Policijska uprava vukovarsko-srijemska je do 9 sati zaprimila 34 dojave o događajima i štetama uzrokovanim ovom vremenskom nepogodom.

Do sada su zaprimljene dojave o oštećenjima vozila uzrokovanih tučom na županjskom području, padu stabala na prometnice i osobne automobile u Vinkovcima, rušenju prometnih znakova i signalizacije u Vinkovcima, padu građevinske skele u Vinkovcima, oglašavanju alarma na objektima u Županji i Vinkovcima te požaru na krovištu obiteljske kuće u Bošnjacima uslijed udara munje.

Screenshot: HRT

Zasad nema zabilježenih dojava o ozlijeđenim osobama.

Osim Ulice Jurja Dalmatinca u Vinkovcima, gdje je u tijeku uklanjanje građevinske skele, sve su prometnice prohodne.

Točni razmjeri štete još se utvrđuju.

Zbog nevremena i požara diljem RH angažirano gotovo tisuću vatrogasaca

Uslijed nevremena koje je zahvatilo kopneni i primorski dio Hrvatske, vatrogasci bilježe povećan broj tehničkih intervencija.

Prema evidenciji zaprimljenih i obrađenih vatrogasnih intervencija u posljednja 24 sata zabilježeno je 270 vatrogasnih intervencija na kojima su sudjelovale 302 vatrogasne organizacije s ukupno 943 vatrogasca i 332 vatrogasna vozila.

Nevrijeme koje je zahvatilo kontinentalnu Hrvatsku najviše je pogodilo Zagrebačku županiju, Grad Zagreb, Varaždinsku županiju te Vukovarsko-srijemsku županiju.

Područje Zagrebačke županije zahvatilo je kišno nevrijeme praćeno jakim vjetrom i tučom koje je uzrokovalo pad stabala i oštećenja krovišta objekata. Vatrogasci su zaprimili 76 dojava o potrebi izlaska na intervencije uklanjanja stabala i sanacije krovišta gdje je ukupno angažirano 296 vatrogasaca sa 120 vatrogasnih vozila iz JVP Zaprešić, Samobor i Ivanić-Grad te DVD-a sa područja županije.

Nevrijeme je zahvatilo i područje Grada Zagreba koje je uzrokovalo pad stabala, plavljenje objekata te oštećenja krovišta na istima. Ukupno bilježimo 36 tehničkih intervencija gdje je angažirano 128 vatrogasaca sa 41 vatrogasnim vozilom iz JVP Grada Zagreba te DVD-a Planina Gornja, Šestine, Vrapče, Gračani, Branovec i Sesvete.

Na području Varaždinske županije, oluja je uzrokovala pad stabala pa su vatrogasci zaprimili 8 dojava o potrebi uklanjanja stabala na kojima su ukupno angažirana 42 vatrogasca s 11 vatrogasnih vozila iz DVD-a Petrijanec, Donja Voća, Sesvete Ludbreške, Jalžabet, Križovljan-Cestica, Maruševec i Petrijanec.

Najviše pogođena Vukovarsko-srijemska županija

Nevrijeme je najteže pogodilo Vukovarsko-srijemsku županiju gdje je nevrijeme praćeno jakim vjetrom i tučom uzokovalo oštećenja krovišta objekata, fasada, plavljenje objekata i rušenje stabala. Vatrogasci su odradili 26 intervencija uglavnom uklanjanja stabala i sanacije krovišta gdje su angažirana 74 vatrogasca sa 28 vatrogasnih vozila iz JVP Vinkovci, JVP Županja, JVP Ilok i DVD-a Nuštar i Županja.

Uz mnogobrojne tehničke intervencije, u kontinentalnom predjelu nisu izbjegnuti ni požari objekata – DVD Hrvatska Kostajnica zaprimio je dojavu o požaru na adresi Hrvatska Kostajnica, Stipančićev prolaz. Požarom je bila zahvaćena garaža i vozilo unutar garaže te se požar proširio na gornji kat kuće. Uslijed požara jedna osoba se nadisala dima te je zbrinuta od strane HMS-a. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je devet vatrogasaca sa četiri vatrogasna vozila iz DVD-a Hrvatska Kostajnica i DVD-a Majur.

U Gradu Zagrebu, na području Maksimira, dojavljen je požar objekta. Radilo se o požaru drvenog objekta dimenzije 12×25 metara u sklopu Kliničkog bolničkog centra Zagreb. Ozlijeđenih osoba nije bilo. Na intervenciji gašenja požara sudjelovao je JVP Zagreb i DVD Gračani sa ukupno 23 vatrogasca i šest vatrogasnih vozila.

Područje Dubrovačkog primorja zahvatilo je kišno nevrijeme te su vatrogasci zaprimili 10 dojava o potrebi uklanjanja stabala, saniranju krovišta i ispomoći oko prevrtanja plovila na kojima su bili angažirani vatrogasci s područja Dubrovačkog primorja.

Sutra proglašenje elementarne nepogode za Bošnjake

Iz Bošnjaka se javila HRT-ova novinarka Vanessa Kupina.

Foto: HRT

– Stanje jutros nije nimalo dobro. Tek se sada vide puni razmjeri štete. Mještani su od ranih jutarnjih sati na nogama. Struja se polako u kuće. Na terenu su i žurne službe koje pokušavaju pomoći sanirati posljedice nevremena, rekla je, te dodala da je do ponoći zabilježeno više od 70 poziva centru 112.

Foto: HRT

Istaknula je i kako će sutra biti proglašena elementarna nepogoda za Bošnjake.

– Stradale su obiteljske kuće, pročelja, krovovi, plastenici, vrtovi, poljoprivredna kultura. Iznosi štete još se ne znaju, ali je sigurno da će biti veliki. Još jučer je stiglo 25 bala najlona kako bi se što prije pokrila imovina, rekla je HRT-ova novinarka.

Načelnik Bošnjaka: Katastrofa! Razmjeri štete golemi

Neprospavana noć je iza stanovnika i načelnika općine Bošnjaci Andrije Juzbašića.

– Od 5 ujutro sam na nogama. Katastrofa. Razmjeri štete su golemi. Nema kuće, fasade koja nije dobila. Padao je led veličine teniske loptice pola sata. U 7 sati stiže delegacija župana. Zvali su i premijer, potpredsjednik Vlade, ministrica Vučković, rekao je za Jutarnju kroniku.

Dodao je da su sinoć imali i mali požar na instalacijama, ali uspjeli su ga brzo ugasiti.

– Struje ima samo u centru mjesta. Najgore je što još uvijek pada kiša. Nadamo se da će stati, prema prognozi, trebala bi stati oko 10 sati.

Na pitanje što im je najpotrebnije, Juzbašić je rekao – isušivači i crjepovi.

Dodao je da će najteže biti u staračkim kućanstvima te da će vjerojatno morati angažirati i vojsku.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro s Franjom Oreškovićem, zamjenikom župana koji obnaša dužnost vukovarsko-srijemskog župana, i Ivanom Bosančićem, zastupnikom u Hrvatskom saboru, posjetit će nevremenom pogođene Bošnjake.

Upaljeni narančasti i žuti alarm

I danas u prvom dijelu dana umjereno i pretežno oblačno, mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom, uglavnom na istoku zemlje te u Dalmaciji, gdje je moguće i grmljavinsko nevrijeme. Popodne smirivanje i kidanje naoblake.

Žuti alarm, što znači potencijalno opasno vrijeme, upaljen je zbog grmljavinskog nevremena i jakog vjetra za osječku, riječku i kninsku regiju, Kvarner i Kvarnerić, zapadnu obalu Istre te sjevernu, srednju i južnu Dalmaciju. Za dubrovačku regiju upaljen je narančasti alarm, što znači opasno vrijeme.

Vjerojatnost za grmljavinsko nevrijeme danas postoji i na krajnjem jugu, gdje se pljuskovi s grmljavinom očekuju do poslijepodnevnih sati. Stabilizacija i bura stižu tek navečer.

Jutro nakon nevremena

U Zagrebu i okolici olujni vjetar rušio je stabla, a od Siska preko Slavonskoga Broda do Županje padala je tuča. U ludbreškom kraju pijavica je rušila sve pred sobom.

Krovovi, ulice i automobili u Županji zasuti su ledotučom. Najsnažnije nevrijeme praćeno jakim vjetrom i obilnom kišom pogodilo je upravo taj grad. Stanovnici kažu da se to sada već događa iz godine u godinu.

– Sve nam je uništeno, automobili su nam uništeni, voćnjak nam je uništen, njive su nam uništene, bašče su nam uništene. Ne znam što bih rekla više, ovo više nema smisla, hoće li nam netko pomoći, tko će ovu štetu moći namiriti, kako ćemo mi živjeti, kaže Vesna Gurov iz Županje.

Nevrijeme je pogodilo Osječko-baranjsku i Brodsko-posavsku županiji. Padala je jaka tuča, a najviše je stradalo područje od zapadnog dijela Slavonskog Broda do Nove Gradiške. Ima oštećenih automobila i krovova kuća. Neki dijelovi županije ostali su bez električne energije, a ima štete i na usjevima.

Županijski centar 112 Zagreb zaprimio je 200-tinjak poziva građana, koji su tražili intervenciju žurnih službi na području Zagrebačke županije nakon nevremena koje je prohujalo Zagrebom i županijom. Zbog nevremena u večenjim satima naglo je prekinut i koncert na otvorenom popularnog riječkog glazbenika Damira Urbana, piše HRT.

VIDEO Nevrijeme poharalo Slavoniju, u Bošnjacima užas: Ovo je katastrofa, kataklizma…

VIDEO Snažno nevrijeme u Zagrebu, potopljene neke ulice, vjetar rušio stabla

Share This Article