Ovo je najzdraviji način pripreme jaja: Mnogi često rade jednu grešku

ilustracija unsplash

Jaja su možda najbolji izbor za dobar doručak, no vrlo je važno obratiti pažnju na to kako ih pripremate.

Bjelanjci su odličan izvor proteina, a žumanjci su prepuni vitamina i minerala, kaže dijetetičarka Lindsay Wengler.

No, kako biste od jaja dobili najbolje, morate paziti kako ih pripremate. Iako ne postoji pogrešan način pripreme jaja, neke metode nisu toliko zdrave.

Mnogi dijetetičari i nutricionisti kažu da je najnezdraviji način pripreme jaja prženje u puno ulja i na jakoj vatri.

“Pržite li jaja na maslacu, mogli biste poništiti neke zdravstvene prednosti jaja. Jaja prirodno imaju visok udio proteina i nizak udio zasićenih masti, ali čim dodate maslac, zasićene masti u vašem jelu rastu”; kaže dijetetičarka Catherine Basbaum.

Dijetetičarka Tara Tomaino dodaje da su i kokosovo ulje i mast od slanine također loši, kao i kuhanje jaja u loncu ili kajgana koja sadrži velike količine zasićene masti u obliku vrhnja ili sira.

Koji je najbolji način pripreme jaja?

“Priprema jaja s minimalnom masnoćom ili korištenje nezasićenih masti kao što su maslinovo ulje ili ulje avokada su zdravije alternative. Tvrdo kuhana ili poširana jaja način su pripreme jaja bez potrebe za dodatnom masnoćom”, kaže Tomaino.

Važno je i s čim jedete jaja

“Poslužite jaja s obilnom porcijom povrća za dodatne hranjive tvari i vlakna. Lisnato povrće poput kelja, špinata i rikule odličan je dodatak jajima, kao i povrće poput šparoga, brokule, paprike i luka”, savjetuje Tomaino, a prenosi krstarica.com, javlja N1.

Share This Article