Na Hvaru više nema puno otvorenog plamena, požar pod kontrolom

Foto: Jasmina Dimić/ Ilustracija

U središnji Dnevnik HTV-a uživo se iz Županijskog vatrogasnog operativnog centra u Splitu javio se novinar Branko Dobrota te o najnovijim informacijama o požaru na Hvaru razgovarao s voditeljem Centra Antom Sabljićem.

– Trenutno imam informaciju da je opožareno nekih 30 hektara visokog, niskog raslinja i mlade borove šume. Požar je izbio negdje oko 17.15 na brdu Napoleon, prema Poljunu na otoku Hvaru. Odmah su angažirane sve raspoložive snage, nekih 50 vatrogasaca i 8 vozila s hvarskog područja, rekao je Sabljić.

Dodao je kako je odmah hitno zatraženo po nalogu Županijskog zapovjednika angažiranje zračnih snaga.

– Nakon što je požar buknuo već nakon 20 minuta imali smo dva kanadera u zraku, koji su bili na terenu, na požarištu i započeli gašenje. Za sada s terena nemamo nikakve informacije o ugrožavanju ljudskih života ili stambenih objekata te je situacija relativno zadovoljavajuća, bar po tom pitanju, istaknuo je Sabljić

Ispričao je kako se požar jako brzo proširio i kako je u pitanju velika površina od 30 hektara pa iz toga proizlazi i veliki dim koji se nadvija nad gradom Hvarom.

– Imali smo dva kanadera na terenu koji su započeli aktivno gasiti. Oni su aktivno gasili nekih sat vremena, a nakon toga su se povukli u zračnu luku u Splitu. Došao je treći kanader, koji je cijelo to vrijeme njih zamijenio na terenu. I sad imam informaciju da će uskoro poletjeti i ta dva kanadera koja su u Splitu te će i oni nastaviti aktivno gašenje na otoku, najavio je Sabljić.

O požaru je telefonom izvijestio i gradonačelnik grada Hvara Rikardo Novak.

– Jutros je bio mali požar i to se saniralo do 9 sati. Bilo je gotovo, natopilo se sve vodom, međutim, negdje oko 17 sati digao se vjetar i onda je na svim drugim lokacijama počelo gorjeti. Sada se sve sanira, još malo gori, gasi se i kanaderima, a na terensu su i DVD Hvara, Jelse, Stari Grad, plus ispomoć Uprave. Svi su na terenu i radi se. Otvorenog plamena više nema puno, ali se sanira, sve je okruženo. Dimi se na požarištu jer je sve suho, ali otvorenog plamena više nema, pojasnio je Novak, piše HRT.

Share This Article