Ogorec: Putinovim posjetom Sj. Koreji suradnja je stavljena na višu razinu

Screenshot: HRT

Je li novi vojno – ekonomski savez Rusije i Sjeverne Koreje za podcijeniti? O tome je u Studiju 4 jutros govorio Marinko Ogorec, stručnjak za sigurnosne politike, koji smatra kako između svega što smo čuli i vidjeli tijekom posjeta Putina Sjevernoj Koreji u medijima, ima i cijeli niz sporazuma koji su potpisani izvan dosega javnosti.

Zapad, prije svega SAD, ne smije podcijeniti produbljivanje suradnje Rusije i Sjeverne Koreje – dvije izolirane države na udaru međunarodnih, ekonomskih sankcija.

Putin nakon 24 godine nije uzalud posjetio Pjong Jang, koji obilato vojnom opremom pomaže Kremlju u ratu protiv Ukrajine. Zauzvrat Sjeverna Koreja dobiva hranu, naftu i ostale ruske energetske resurse bez kojih režim Kim Jong Una teško može funkcionirati.

Je li novi vojno – ekonomski savez Rusije i Sjeverne Koreje za podcijeniti?

Marinko Ogorec ističe kako je posjet bio samo produbljivanje suradnje.

– Sada je ta suradnja stavljena na višu razinu, na sporazum o zajedničkoj obrani ako do toga dođe, što je u svakom slučaju jedan od modela koji govori o tome da se ponovo konfigurira nova arhitektura međunarodnih odnosa, da ćemo više ponovno imati novu bipolarizaciju, slično onoj kakva je bila za vrijeme Hladnog rata, s tim da su akteri drugačiji. Recimo da bi s jedne strane bile najvjerojatnije zemlje članice NATO-a, a s druge strane najvjerojatnije zemlje članice Šangajske organizacije, kazao je.

– Između ovoga što smo čuli i vidjeli tijekom posjeta Putina Sjevernoj Koreji, pretpostavljam da ima i cijeli niz sporazuma koji su potpisani izvan dosega javnosti, izvan dometa medija i publike, a koji bi bili daleko konkretniji i možda daleko ozbiljniji vezani za njihovu zajedničku suradnju, istaknuo je.

Rekao je kako je za pretpostaviti da će tu biti cijeli niz različitih oblika suradnje na vojnom planu, a isto tako i na znanstveno-tehnološkom planu.

Rusi pojačavaju udare na električnu infrastrukturu. Ukrajinci bi u najgorem scenariju na jesen i zimu mogli imati redukcije struje više od sedam sati dnevno. Što očekivati dalje na ukrajinskom bojištu?

‘Rat u Ukrajini neće skoro stati’

– Zato se i događa napad na ukrajinske energetske sustave, zato se i događaju napadi na sve ono što može pomoći Ukrajincima da konsolidiraju svoju vojnu proizvodnju, da se uspješnije brane. I to je isto tako sastavni dio ratnih operacija, nažalost. A za sada se ne vidi da će te taj rat tako skoro stati, kazao je.

Share This Article