‘I mediji i cijela javnost moraju znati što nam dolazi!‘ Mali Vakula izdao meteorološko upozorenje kakvo se rijetko viđa…

Ilustracija/Photo by alessandro fazari on Unsplash

Na samom pragu kalendarskog ljeta stiže nam vrlo ozbiljan toplinski val, kakvog se ne bi postidio ni kolovoz. Na njega vam pažnju skrećemo još od prošlog tjedna, kada su se već nazirali njegovi prvi obrisi na prognostičkim kartama, piše Ivan Šolić za Slobodnu Dalmaciju.

Svjesni smo da često u medijskom prostoru pojedine promjene vremena dobivaju previše pažnje i prostora, a da ih možda i ne zaslužuju, pa nerijetko one koje to zaslužuju ne budu shvaćene ozbiljno. Stoga, jako je važno o atmosferskim procesima izvještavati objektivno. U tom tonu, nadolazeći toplinski val zaslužuje punu pažnju, kako medija tako i javnosti.

DHMZ je već izdao upozorenje na iznimno visoke temperature za sve regije Lijepe naše, a to je nešto što, istini za volju, ne viđamo često, a također DHMZ upozorava javnosti na moguće zdravstvene rizike nadolazećim toplinskim valom.

Iz, nama ne baš tako dalekih, Turske i Grčke, nažalost, stižu vijesti o ljudskim žrtvama koje je uzeo toplinski val koji je na tom području Europe donio iznimno ekstremne temperature zraka. Jako je važno da ozbiljno shvatite upozorenje DHMZ-a, kao i savjete liječnika, da se držite hladovine i potražite osvježenje!

Neizdržive noćne temperature

Najviše temperature u Lijepoj našoj vjerojatno će se mjeriti na krajnjem istoku domovine te u Posavini, gdje bi živa u termometru mogla i prijeći, pazite sada, +40 C! Kada je pak o Dalmaciji riječ, najviše temperature zraka mjerit će se na području Knina i Sinja, kao i uz rijeku Neretvu, do čak 40 C!

Poput dnevnih, i noćne temperature zraka u domovini bit će nesnošljive i vrlo visoke. Bez upaljenog klima uređaja, u Dalmaciji se neće moći spavati idućih dana.

Za pravi pustinjski ambijent u Dalmaciji u idućim danima pobrinut će se veća količina čestica pustinjskog pijeska čija nam nova porcija stiže uskoro i bit će prisutan sve do drugog dijela subote, kada bi se njegova koncentracija, prema prognozama, trebala smanjiti.

Povoljnija situacija sljedeći tjedan

Vrhunac toplinskog vala nas očekuje u petak, za vikend ljetne, ali kud i kamo prihvatljivije vrijednosti temperatura zraka. Da ne prođe „ispod radara“, postoji mogućnost olujnog nevremena u subotu u kontinentalnom dijelu domovine stoga ukoliko se nalazite na tom području Lijepe Naše, pratite meteoalarm DHMZ-a i meteorološki radar.

Idući tjedan će nas toplinski val napustiti, a temperature će biti znatno ugodnije, piše Ivan Šolić za Slobodnu Dalmaciju.

Share This Article