FOTO, VIDEO Rusi razbijeni i njih je oko 400 u okruženju u Vovčansku, predaju se

Screenshot

Ukrajinske snage tvrde da su zarobile navodno desetke ruskih vojnika u Vovčansku, oko kojega se zadnjih tjedana vode žestoke borbe, čime su zadali veliki udarac ruskoj ofenzivi na sjeveru, prenosi Forbes.

U teškim borbama tijekom vikenda, ukrajinske trupe opkolile su barem 400 ruskih vojnika u blizini kemijske tvornice u Vovčansku, ali i unutar tvorničkog kompleksa.

Trideset Rusa se predalo nakon što se propali pokušaji spašavanja, tvrdi ukrajinski Centar za obrambene strategije.

Novu frontu prema Vovčansku, koji se nalazi južno od rusko-ukrajinske granice, otvorili su deseci tisuća ruskih trupa 10. svibnja. Ruski bataljuni brzo su zauzeli lanac slabo branjenih pograničnih sela, a zatim napredovali prema Vovčansku, prvom velikom gradu između Harkiva i granice.

Upravo u Vovčansku su Ukrajinci odlučili pružiti otpor. Elementi nekoliko ukrajinskih brigada, uključujući elitnu 82. zračno-jurišnu brigadu, sjurili su se na sjever, i kroz nekoliko tjedana teških borbi, blokirali rusko napredovanje sjeverno od rijeke Vovče, koja se proteže od istoka prema zapadu kroz središnji Vovčansk.

Bio je to trenutak kada su Rusi shvatili da moraju smisliti novi plan. Ekvivalent od najmanje dvije bojne sa stotinama pješadijskih vojnika upao je u kemijsku tvornicu PJSC Volchansky na desnoj obali Vovče.

Tvornice i drugi industrijski objekti često su bili poprišta borbi u Ukrajini, jer se u golemim tvorničkim kompleksima trupe mogu skloniti od topništva i bespilotnih letjelica.

Plan Rusa je očito bio zauzeti kemijsku tvornicu i zatim, odatle, krenuti u operaciju prijelaza rijeke kako bi se probili u južni Vovčansk.

Plan je propao kada su ukrajinske trupe, vjerojatno iz 9. streljačke bojne, Ruskog dobrovoljačkog korpusa ili 36. brigade marinaca – napale zapadno od kemijske tvornice i napredovale nekoliko blokova prema sjeveru, pri čemu su razdvojili Ruse u tvornice od njihovih kolega na zapadu.

– Rusi su okruženi s nikakvim izgledima za evakuaciju ili pojačanje. Puno je poginulih i ranjenih ruskih vojnika, urlao je jedan ukrajinski operater drona.

Kako prenosi Forbes, ruski zapovjednici su znali da su u nevolji. Ovog vikenda naredili su svojim trupama, zapadno od kemijske tvornice, da se bore protiv ukrajinskih trupa.

– Ukrajinske obrambene snage odbile su dva pokušaja proboja do okruženih ruskih snaga, navodi Centar za obrambene strategije.

Tada su se navodno Rusi počeli masovno predavati.

Često dolazi do zarobljavanja vojnika na obje strane, ali rijetko se to događa u masovnim brojkama. Najviše vojnika se zarobi tijekom opsada većih gradova ili u žurnim povlačenjima.

Podsjetimo, na početku rata, stotine ukrajinskih vojnika se predalo nakon što su se tjednima tvorničkom kompleksu čeličane Azovstal u Mariupolju. Gotovo dvije godine kasnije, sredinom veljače, ruske pukovnije su zarobile desetke Ukrajinaca koji su se povlačili iz ruševina Avdiivke u istočnoj Ukrajini.
OGLAS

Činjenica da se toliko Rusa u isto vrijeme predalo u Vovčansku, gradu koji nijedna strana ne kontrolira u potpunosti, trebala bi zabrinute ruske zapovjednike, piše Forbes.

Dodaju kako je malo tko očekivao da će izgubiti toliko vojnika u neuspješnom pokušaju zauzimanja polazne baze za eventualni pokušaj prelaska uske rijeke u središtu grada, piše Jutarnji list.

Share This Article