Radnik HAC-a varao vozače na naplati cestarine! Otkrile ga kamere

Foto: PU sisačko-moslavačka

Zaposlenik na naplatnim kućicama HAC-a dobio je otkaz jer je ‘muljao’ s naplatom cestarine i vozače oštetio za veće iznose.

Sve je počelo nakon što se u srpnju stranac požalio HAC-u kako mu je na autocesti u Dalmaciji naplaćena veća cestarina od stvarne. Nakon istrage i pomne analize, zaposlenik HAC-a Mario u prosincu je dobio otkaz. Žalio se ovih dana na tu odluku, ali sutkinja mu nije povjerovala.

HAC je pregledao snimke nadzornih kamera i provjerio račune i naplatu. Otkrili su kako je Mario “prilikom naplate cestarine često određivao višu skupinu vozila od stvarne kako bi se na ekranu pokazala viša cijena, a zatim nakon naplate vrši korekciju skupine vozila i u sustavu evidentira ispravnu”.

Oštetio vozače

Utvrđeno je da se Mario tako ponašao 25 puta tijekom tri radne smjene i vozače je pritom oštetio za oko 200 eura.

“On je u PC blagajni određivao višu skupinu vozila od stvarne te vozaču naplaćivao višu cestarinu. Kad bi mu oni predali novac, Mario je nakon povrata viška vozaču, a prije podizanja kraka brklje, u blagajni obavio korekciju u ispravnu skupinu vozila. Vozačima nije davao račun”, ističu u HAC-u.

Osim što je u 25 transakcija oštetio vozače, videonadzorom je utvrđeno i kako je u osam navrata iz priručne blagajne ili s blagajničkog stola uzimao određenu količinu novca te ga stavljao u prednji džep hlača, a što se nikako ne može shvaćati kao “bakšiš”, kako se Mario branio.

Radnik HAC-a sve je opovrgnuo. Kaže kako je obračunavao višu kategoriju vozila slučajno, zabunom, a novac koji je uzimao sa stola je višak, odnosno bakšiš na koji on ima pravo.

Prekinuo s terapijom

“Zbog teške životne situacije u kojoj se nalazim već godinama, liječim se psihoterapijom i antidepresivima. Ali, ti lijekovi mi uzrokuju zamor, pogotovo u jutarnjim satima.

Zato, čim mi je bolje, ne znajući da time činim sebi štetu, prekinem s terapijom, radi čega dolazi do pogoršanja moga stanja, pada koncentracije i slično”, branio se Mario pred sutkinjom tražeći da ga vrati na posao.

No, obrana mu nije uspjela. Sutkinja je ovaj tjedan otkaz proglasila zakonitim. Bivši zaposlenik Hrvatskih autocesta, doduše, može se žaliti na presudu jer je ona nepravomoćna, piše Danica.

Share This Article