Nevrijeme u Jastrebarskom i Zagorju, poplavljeni objekti i uništeni usjevi

Screenshot: HRT

Nevrijeme praćeno obilnom kišnom oborinom zahvatilo je u petak navečer grad Jastrebarsko i okolicu te područje grada Pregrade, općine Hum na Sutli, mjesta Prišlin, Grletinec i Druškovec Humski, izvijestilo je Ravnateljstvo civilne zaštite, piše HRT.

Županijski centri 112 Zagreb i Krapina zaprimili su dojave koje su se uglavnom odnosile na poplavljivanje podrumskih prostorija obiteljskih kuća i prizemnih dijelova zgrada te osobnih vozila, stoji u objavi na platformi X.

Poplavljena cijela gospodarska zona

Poplavljena je i industrijska zona u Pregradi te je došlo do izlijevanja potoka Kostelina na prometnicu D 206, dionica Pregrada – Hum na Sutli, koja je do daljnjega zatvorena za sav promet.

Nadležne službe su odmah upućene na teren kako bi sanirale nastalu štetu, dodaje se u priopćenju.

– Došlo je do poplavljanja gotovo cijele gospodarske zone, a naša je zgrada u najnižem dijelu gospodarske zone voda je ušla u kancelarijski prostor i dio proizvodnog prostora u visini 10 do 20 cm, rekao je vlasnik tvrtke Staklorez Milan Burić iz Pregrade.

– Sveukupno je bilo 19 intervencija oko 11 na građevinama, osam na otvorenom prostoru. Većinom se odnosilo na ispumpavanja, čišćenje i uklanjanje stabala i čišćenje prometnica. Ekipe su još uvijek na terenu gdje je bilo najpogođenije područje, dodao je zamjenik županijskog vatrogasnog zapovjednika Tomislav Novosel.

– Imamo većinom poplavljene objekte nizvodno od Kosteljine. Poplavljeni su, puni mulja, bilo je nekih do pola metra vode u objektima, rekao je za Hinu zapovjednik Vatrogasne zajednice Grada Pregrade, Siniša Petrak.

Dodao je da se rijeka Kosteljina na nekim mjestima izlila iz korita te duž ceste ima odrona i mulja.

– U Kostelu se aktiviralo jedno malo veće klizište na pristupnoj cesti jednoj kući. To je sada neupotrebljiva cesta. Ima i malih odrona i granja po cesti, ali to uglavnom sada saniraju Županijske ceste, rekao je zapovjednik.

Tijekom noći, naveo je, imali su sedam intervencija na kojima su ispumpavali vodu te pomagali građanima u spašavanju namještaja podizanjem na povišena dijelove, piše HRT.

Share This Article