Plačko-Vršnak: Sprečavanje tuče je nemoguće, treba ulagati u obranu

Foto: DVD Kumrovec

Vodene bujice, snažno nevrijeme, tuča, potopljene ulice, pijavica odnijeli su i jedan ljudski život. Tako je bilo proteklih dana u nekim dijelovima Hrvatske, a onda opet sunce, visoke temperature, pa opet kiša, meteoalarmi.

Što nas očekuje u idućim danima i kakvo će nam biti ovo ljeto rekla je u emisiji “Dobro jutro, Hrvatska” Dunja Plačko-Vršnak iz DHMZ-a.

– Zahtjevno je ljeto pred prognostičarima jer je učestala izmjena i toplih i hladnih razdoblja, ali i količina vlage. To je potencijal za jači razvoj oblaka, grmljavinska nevremena, ali to je postala naša stvarnost, rekla je Plačko-Vršnak.

Ističe kako je istina da u proteklih godinu dana u Hrvatskoj nije bilo mjeseca koji je bio oko prosjeka ili hladniji.

– Na varaždinskom području je svibanj prošle godine bio malo hladniji od prosjeka, a sve dalje temperatura je bila iznad prosjeka, rekla je.

Osiguranja će postati dio troška na koji moramo računati.

DHMZ je jedina državna meteorološka služba u Europi koja ima zakonsku obvezu zasijavanja konvektivnih oblaka srebrovim jodidom zbog djelovanja na tuču.

– Postoje generatori koji se pale i dolazi do isijavanja srebrovog jodida koji dolazi u oblak u kojem već postoje čestice kondenzacije. Puno više je tada kondenzacijskih čestica u oblaku. One djeluju tako da zrna potencijalne tuče u oblaku postanu sva manja te da i ako padne tuča, ona bude sitnijeg zrna, govori.

Dodaje da znanstvena zajednica nije potvrdila da to stvarno djeluje.

– Budućnost Hrvatske je ulaganje u obranu od tuče, a to su mreže, izdvajanje za osiguranje usjeva i imovine. Sprečavanje tuče je nemoguće, naglasila je Plačko-Vršnak.

Naglasila je da je u sljedeća 3 mjeseca vjerojatno da će temperature biti iznad prosjeka, piše HRT.

Share This Article