Svećenik iz Slavonije slao je poruke dječaku, a biskupija mu je zbog tog slučaja dala otkaz

Izvor: Unsplash / ilustracija

Požeška biskupija zabranila je obavljanje svećeničke službe jednom svom svećeniku iz Slavonije, potvrđeno je za 24sata. Naime, svećenik je tijekom 2022. godine 16-godišnjaku slao poruke eksplicitnog sadržaja.

– Hajde da se večeras nađemo i malo provozamo mojim automobilom – samo je jedna od poruka koju je mladić tad dobivao od svog župnika.

Dječak nije znao da se dopisivao sa svećenikom preko jedne popularne aplikacije u kojoj se koriste pseudonimi. Roditelji su rekli i kako je imao veliko povjerenje u svećenika, a opisali su ga kao duhovnog vođu svog sina.

Cijeli slučaj je, osim policiji, prijavljen i Požeškoj biskupiji, koja je brzo reagirala i maknula svećenika iz maloga mjesta u Slavoniji.

– Nisu nam htjeli reći gdje je, osim da je u samostanu u blizini i da mu je zabranjeno sve osim sprovoda – rekli su roditelji nakon podnesene prijave.

Antun Škvorčević, požeški biskup koji je na odlasku, odlučio je riješiti ovaj slučaj prije umirovljenja. Kako je potvrđeno za 24sata, proveden je crkveni upravni kazneni postupak na temelju odredbi i naputka Dikasterija za nauk vjere.

– Spomenutom svećeniku zabranjeno je vršenje svećeničke službe. Tijekom čitavog postupka Požeška biskupija bila je u kontaktu s obitelji tad maloljetne osobe, kojoj još jednom iskazujemo žaljenje zbog neprihvatljivog ponašanja od strane svećenika – odgovorili su na upit 24sata iz Požeške biskupije.

Ipak, kako neslužbeno doznaju, crkvene vlasti kontaktirale su obitelj samo prije godinu dana, kad je sve izašlo u javnost.

Share This Article