Trkanjec: Neizlazak opozicije na izbore nije naštetio Vučiću, već samo opoziciji

Photo by Eugene D. on Unsplash

Budući da je veći dio opozicije bojkotirao jučerašnje izbore u Srbiji, na kojima su se birali vijećnici u 67 gradova, općina i gradskih općina, Željko Trkanjec, kolumnist Jutarnjeg lista kazao je u središnjem Dnevniku HTV-a da opzicija time nije postigla apsolutno ništa, kao niti na izborima u prosincu prošle godine. Naprosto, kaže, opozicija u Srbiji nema snage, piše HRT.

Iako je bilo izbornih prijevara na izborima u prosincu, kaže Trkanjec, pokazalo se na općoj razini da Aleksandar Vučić dobiva izbore bez obzira na to izašla opozicija na izbore ili pak ne izašla. To se i ovoga puta pokazalo, dodao je.

– Ne izlazak opozicije na izbore nije škodio Vučiću, već samo opoziciji, kazao je Trkanjec.

U Nišu je opozicijska lista prema prvim podacima imala 30 mandata, a isto toliko i Vučićeva. Trkanjec kaže da je prema posljednjim podacima Vučićeva lista ondje dobila još jedan mandat pa tako sada ima 31. Vjeruje se da će im se za formiranje vlasti pridružiti i jedan predstavnik Ruske stranke.

“Od 2012. nijedna opozicija nije niti zaprijetila Vučiću da mu preuzme vlast”

Činjenica je da Vučićeva stranka ima potporu u Srbiji i da ju konstantno ostvaruje od 2012. godine, tvrdi Trkanjec i napominje da nijedna opozicijska opcija, a bilo ih je, nije uspjela niti zaprijetiti Vučiću da mu preuzme vlast.

U kontekstu izbora bilo je dosta govora o nepravilnostima, dvostrukim biračkim popisima, pritiscima na glasače, tzv. pozivnim centrima SNS-a. Urednica i voditeljica Zrinka Granacarić upitala je Trkanjca jesu li pozivni centri ustvari legalni.

– Kada se pogleda u cjelini, može se prevariti za 5, 6 ili 7 posto, možda čak i 10%, ali je Vučićeva stranka osvojila svugdje, osim u Nišu, više od 10% u odnosu na opoziciju. Dakle, njihovi birači dali su im dovoljno glasova, čak i bez ovih koji su došli iz Bosne i Hercegovine, a ovoga puta i ne u tolikom broju kao u prosincu, istaknuo je.

Srbija: DSHV-u pet mandata na lokalnim izborima u Subotici i Somboru
Lokalni izbori u Srbiji

“Problem je u opoziciji, ne toliko u tome da Vučić može prevariti”

Pokazalo se, dodaje Trkanjec, da je kompletna strategija opozicije u Beogradu – “idemo na nove izbore” – bila pogrešna. Nisu se uspjeli dogovoriti kako da osvoje većinu.

– Bilo je jasno da će se oni međusobno posvađati, tj. da će i Vučić i njegovi članovi stranke učiniti sve što treba da ih posvađaju. Tu je njihova pogreška. Problem je opozicije, a ne toliko u tome da Vučić nešto može prevariti, naglasio je.

Prije godinu dana bili su mnogi prosvjedi u Srbiji nakon dva masakra, velikih tragedija koje su se dogodile. Oformio se i pokret “Srbija protiv nasilja”. Kako to da ništa nakon toga nije proizašlo, a koalicija se raspala u travnju ove godine, kazala je voditeljica Grancarić.

– Vučić je tu priču pustio da se razvija. To je njegova taktika. On pusti da se takve priče razvijaju. Nije ni došao u školu izraziti sućut roditeljima ubijene djece. Pustio je formiranje te stranke, a to je bila skupina građana bez ideologije s jasnom slikom – uklonimo Vučića. To je pogreška srbijanske opozicije. Oni nemaju drugu opciju nego – maknimo Vučića. Kada se pogledaju njihovi politički programi, odnosno ono za što se oni zalažu – nema razlike u odnosu na Vučića. Glavne su teme “pojačati veze s Rusijom”, “Kosovo je Srbija”, “Crna Gora je slučajna država”, “jačati ekonomiju”, dodao je.

Trkanjec je govorio i o opozicijskom predstavniku u Nišu, liječniku Draganu Miliću, čiju su listu građani u velikom broju podržali.

– Vidjet ćemo kako će se to razvijati. Ako nema čvrste ideološke i političke platforme, na kojoj stranka nastaje, ona se kasnije vrlo lako raspe, napomenuo je.

“Vučić je potpuno stavio Srbiju pod svoju kontrolu”

Aleksandar Vučić upravlja cijelom Srbijom, kaže i dodaje da ne postoji više niti jedan dio gdje Vučić nije na vlasti.

– Potpuno je stavio Srbiju pod svoju kontrolu. Ono što je važno je da znatnom dijelu srbijanskog stanovništva to odgovara. Oni su zadovoljni takvim tipom vlasti, kazao je.

Smatra da Srbija sada ne želi europske vrijednosti i da će u predstojećem razdoblju raditi probleme na Zapadnom Balkanu, piše HRT.

Share This Article