Milanović nakon razgovora s predsjednikom Brazila: Najviše smo razgovarali o međunarodnom miru i sigurnosti

Foto: Ured PRH-a

„Jedinstvena je privilegija biti prvi hrvatski Predsjednik koji je posjetio glavni grad ove velike zemlje – Brazil” , rekao je predsjednik Republike Zoran Milanović nakon sastanka s predsjednikom Savezne Republike Brazila Luizom Ináciom Lulom da Silvom s kojim se u ponedjeljak službeno sastao u glavnom gradu Braziliji.

Predsjednik Milanović je, nadalje, rekao kako praktično nema pitanja koja se tiču suvremenog svijeta oko kojih se razilaze.

„Od klimatskih promjena i klimatskih akcija koje su globalan problem i samo se tako mogu rješavati. Hrvatskoj ova tema jako vrijedi jer je naš ekonomski položaj utkan u ideju o očuvanja svijeta kakav je i kakav treba biti. Upravo nas zbog toga turistička industrija ganja jer žele naše prekrasne obale“, kazao je dodavši kako moramo više poraditi i na zaustavljanju klimatskih promjena i globalnog zagrijavanja.

„Pitanja kojima smo se bavili više od ovoga su pitanja međunarodnog mira i sigurnosti te potrebe za jedinstvenim, vidljivim i mjerljivim standardima u odnosima između država i naroda te kontinenata. Također, postizanje mira kroz multilateralna tijela suvremenog svijeta, bilo da su to Ujedinjeni narodi ili nešto drugo što bi pridonijelo naporima koji su ključni za očuvanje svijeta kakvog poznajemo“, kazao je predsjednik Milanović.

„Mir i humanost u Palestini između Izraela i Države Palestine, koju ovih dana priznaju mnogi, ali Hrvatska još ne. Mir u istočnoj Europi, rat i ruska agresija na Ukrajinu. Sve te stvari su bitne i treba dovoljno prostora i razumijevanja da se problemi mogu rješavati samo diplomacijom i dijalogom u dobroj vjeri“, poručio je Predsjednik Republike.

„Doprinos i trud čelnika kao što ste vi, gospodine Predsjedniče, više je nego važan i to se ne može dovoljno naglasiti“, rekao je još predsjednik Milanović koji će se tijekom dana sastati i s predsjednikom Nacionalnog kongresa Savezne Republike Brazila Rodrigom Otaviom Soaresom Pachecom.

Predsjednik Milanović prvi je predsjednik hrvatske države koji je službeno posjetio Brazil.

Tijekom službenog posjeta Brazilu, posjetit će još Rio de Janeira i Sao Paulo gdje će se sastati s gradonačelnicima i guvernerima tih saveznih država, a u Sao Paulu će se susresti i sa članovima hrvatske zajednice, javlja Ured PRH-a.

Share This Article