Bandov o osuđujućoj presudi Trumpu: Radi se o financijskoj manipulaciji

Screenshot: HRT

Bivši američki predsjednik i republikanski kandidat Donald Trump proglašen je krivim za krivotvorenje dokumenata s ciljem prikrivanja isplate za ušutkavanje pornozvijezde Stormy Daniels.

Nakon dva dana vijećanja, odlučila je tako njujorška porota, čime je Trump postao prvi predsjednik u povijesti SAD-a osuđen za kazneno djelo, piše HRT.

Jedno od pitanja o kojem se debatira u javnosti je – može li i dalje Donald Trump biti kandidat za predsjednika, kao i može li i dalje glasati? Analitičar Goran Bandov u središnjem Dnevniku HTV-a komentirao je Trumpovu situaciju te pojasnio što govori 14. Amandman Ustava SAD-a.

– Amandman 14. Ustava SAD-a regulira i pitanje ako je osoba poticala pobunu ili sama sudjelovala u pobuni, onda i pri tome da je bila dužnosnik SAD-a, onda bi bila onemogućena sudjelovati na izborima bilo koje civilne ili vojne vlasti. Pri tome, treba naglasiti, da je već nekoliko država unutar SAD-a pokušavalo čak onemogućiti uopće kandidaturu bivšeg predsjednika Trumpa, kazao je Bandov.

Dodao je da “Vrhovni sud, koji je vrlo sklon republikancima, je rekao da to tako ne može, da o svemu tome odlučuje isključivo Kongres”.

– Pri tome moramo reći da sam Amandman kaže da Kongres odlučuje o tome hoće li ga abolirati. Znači hoće li osobu koja je osuđena za pobunu abolirati i onemogućiti joj da sudjeluje, ali se ne definira tko je taj koji odlučuje i tko će definirati je li netko bio u pobuni ili ne, pojasnio je.

Koliko će osuđujuća presuda uzdrmati Trumpovu kampanju?

Osuđujuća presuda Trumpu dolazi pet mjeseci prije izbora. Prema njoj Trump je kriv po svim točkama optužnice. Koliko će to uzdrmati njegovu kampanju?

– Teško da će to uzdrmati. To je sve pitanje kako će on i njegov odvjetnički i medijski tim, uspjeti predstaviti ovu situaciju. On je odmah izjavio da je on “politički zatvorenik”, da je ovo politički proces, rekao je Bandov.

– Oni koji njemu vjeruju, oni su duboko uvjereni da je on u pravu. Oni koji mu ne vjeruju, oni su samo dobili potvrdu da on nije dobar izbor. Malo je onih neopredijeljenih birača i u ovom trenutku je vrlo teško procijeniti kome će oni pokloniti svoju naklonost na samim izborima, dodao je.

Može li mu biti dosuđena zatvorska kazna?

11. srpnja Trumpa čeka izricanje kazne. Koliko je vjerojatno da će biti dosuđena zatvorska kazna?

– To je jedna od opcija, ali to nije izgledna opcija. U ovom trenutku, što se zapravo pretpostavlja da će biti ili uvjetno kažnjen, ili će biti novčano kažnjen. Znači, radi se o financijskim manipulacijama, ne radi se zapravo ni o čemu drugome, a financijska manipulacija u SAD-u su dosta rigorozne i tu se stvarno pazi da se one ne događaju, kazao je analitičar.

– Ono u ovom trenutku, kažem još jedanput, ne može utjecati na njegov položaj kao potencijalnog predsjedničkog kandidata. Mi znamo da još nije službeno nominiran, vrlo vjerojatno će biti, vrlo vjerojatno će ići na izbore, naglasio je.

“Financijska manipulacija”, ali i podrška istomišljenika

Republikanci vrlo čvrsto stali iza Trumpa.

– Pokazuju da sve što se događa je politička priča, da je isključivo politika ovdje uključena, da nema veze s pravosuđem, da je on politički zatvorenik, potencijalni zatvorenik, da je on politička žrtva. I to je ono kako oni mogu ići prema svojim biračima i gdje će osigurati naklonost, ako ništa drugo, svojih pristaša. Sad je ključno kako dobiti oni birače koji su u ovom trenutku još neodlučni, napomenuo je analitičar Bandov, piše HRT.

Hoće li Trump ići u zatvor? Stručnjaci objašnjavaju može li nastaviti utrku za Bijelu kuću i kakvu kaznu može očekivati

Share This Article