Anušić: Gradimo snažnu vojsku da Hrvati više nikad svoju slobodu ne moraju braniti oružjem

Foto: MORH

Ministar Anušić pozvao je građane da današnji dan iskoriste za druženje s pripadnicima Hrvatske vojske u Zagrebu, Puli, Osijeku i Splitu, piše MORH.

Hrvatska danas obilježava Dan državnosti u spomen na konstituiranje prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine. Time su stvoreni temelji ponovne uspostave hrvatske državnosti.

Svečanost obilježavanja započela je polaganjem vijenaca kod Spomenika Domovini, a u izaslanstvu Vlade Republike Hrvatske predvođenom predsjednikom Andrejem Plenkovićem, bio je i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Ivan Anušić.

Misno slavlje održano je u crkvi sv. Marka, a predvodio ga je nadbiskup Zagrebačke nadbiskupije mons. dr. Dražen Kutleša. Na Markovu trgu, održana je i već tradicionalna smjena straže Kravat pukovnije.

Anušić: Hrvatski branitelji svojom su hrabrošću obranili tek stvorenu državu

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić u povodu Dana državnosti, rođendana demokratske Hrvatske, kada hrvatska trobojnica na poseban način označava proces osamostaljenja od bivše države, prisjetio se hrvatskih branitelja i prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana koji su najzaslužniji za stvaranje samostalne i neovisne Hrvatske.

“Hrvatski se narod u bolu i krvi izborio za svoju samostalnost i demokraciju. Hrvatski branitelji svojom su hrabrošću i odlučnošću zaustavili agresiju i obranili tek stvorenu državu od neusporedivo moćnijeg agresora. Prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman svojom je vizionarskom politikom vodio Hrvate do slobode i samostalnosti”, poručio je ministar Anušić.

Pobjednička Hrvatska vojska, stvarana u uvjetima obrambenog rata, ima posebno mjesto u proslavi Dana državnosti. Danas, nastavio je ministar Anušić, u uvjetima mira prilika je da Hrvatska vojska kroz pokazne vježbe demonstrira sposobnosti svih svojih grana, ali i svojih vojnika, dočasnika i časnika, nasljednika heroja Domovinskog rata.

“Poučeni iskustvom stvaranja naše države, naša je obveza i zadaća stvarati još moderniju i još opremljeniju Hrvatsku vojsku. Svojom spremnošću i snagom moramo slati poruku da smo u svakom trenutku spremni spriječiti bilo kakvu primisao ugroze teritorijalnog suvereniteta i sigurnosti hrvatskog naroda. Mir i sigurnost nemaju cijenu, gradimo snažnu vojsku baš zato da Hrvati više nikad svoju slobodu ne moraju braniti oružjem”, rekao je ministar Anušić.

Ministar Anušić pozvao je građane da današnji dan iskoriste za druženje s pripadnicima Hrvatske vojske u Zagrebu, Puli, Osijeku i Splitu.

Hrvatska vojska će u tim gradovima građanima predstaviti naoružanje, borbenu i neborbenu tehniku i opremu svojih postrojbi, a dijelit će se i vojnički grah.

Već tradicionalno, u Zagrebu je predviđeno i održavanje pokaznih vježbi Hrvatske vojske i letački program Hrvatskog ratnog zrakoplovstva od 17:00 sati.

Građani će tako na Jarunu moći uživati u atraktivnim pokaznim vježbama pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga, Počasno-zaštitne bojne, kao i Pukovnije vojne policije, piše MORH.

Share This Article