Znanstvenici otkrili: Ako radite ovo dok vozite, mogli biste biti psihopat!

Foto: Unsplash

Novi podaci! U intervjuima s gotovo 1000 njemačkih vozača, otkrilo se da se oko 600 i nešto njih koristi svojim mobilnim uređajima tijekom vožnje. Uz povezanost sa strahom od propuštanja i antisocijalnim ponašanjem, problematični korisnici pametnih telefona pokazuju još tri negativne osobine poznate kao “mračna trijada” – narcisoidnost, makijavelizam i psihopatiju, piše NY Post.

“Problematično korištenje pametnih telefona izvrstan je prediktor bez obzira na osobine ličnosti iz ‘mračne trijade'”, napisali su autori studije, dodajući potencijalni recept za rješavanje problema. “Budući da se ovaj čimbenik može promijeniti lakše nego osobnost, problematično korištenje telefona trebalo bi biti usmjereno na intervencije u javnoj sigurnosti, obuku vožnje i sudski propisanu medicinsko-psihološku procjenu sposobnosti vozača”, dodaju.

Istraživački tim također je predložio druge načine za suzbijanje uobičajene upotrebe mobitela. “To bi mogla biti dobra strategija, pomoći ljudima da smanje korištenje mobilnih uređaja u svakodnevnom životu, što bi neizravno trebalo smanjiti šanse za korištenje njihovih telefona na cesti i spriječiti nesreće”, kažu autori studije.

Također, osim ugrožavanja sigurnosti na cesti, korištenje mobitela može dovesti i do velike ovisnosti. Stalni protok poruka i informacija s mobitela može preplaviti mozak i onemogućiti usmjeravanje pozornosti na bilo koju stvar dulje od nekoliko minuta zbog čega se dugoročno mogu stvoriti problemi usmjeravanja i održavanja pažnje, posebno kod djece.

Isto tako, prekomjerna uporaba mobitela, posebno prije spavanja i odmah nakon buđenja, može poremetiti kvalitetu sna, što ima ozbiljan utjecaj na cjelokupno psihofizičko stanje organizma. To može pogoršati pamćenje i sposobnost racionalnog donošenja odluka te smanjiti učinkovitost funkcioniranja ostalih kognitivnih funkcija, piše Večernji list.

Share This Article