Znate li što je 10-10-10 gnojivo? Učinit će čuda za vaše biljke!

Foto: Unsplash

Gnojivo 10-10-10 izvrstan je izbor za opskrbu biljaka makronutrijentima koji su im potrebni za razvoj. Međutim, postoje pravila kojih se trebate pridržavati za optimalne rezultate.

Što se nalazi u 10-10-10 gnojivu?

10-10-10 gnojivo sastoji se od ovih tvari: (10 posto) dušika, (10 posto) fosfora i (10 posto) kalija. Sva tri su među 17 esencijalnih hranjivih tvari za biljke, prema Iowa State University Extension. Dušik je sastavni dio klorofila, koji biljke koriste za stvaranje energije od sunčeve svjetlosti. Fosfor i kalij također potiču rast. Kemijski simboli za dušik (N), fosfor (P) i kalij (K) daju 10-10-10 gnojivu drugo ime: NPK gnojivo, piše House Beautiful.

Kako koristiti 10-10-10 gnojivo?

Gnojivo 10-10-10 možete primijeniti na pojedinačne biljke ili na cijeli vrt. Pažljivo slijedite upute na pakiranju, posebice preporučenu količinu i koliko često je nanosite. Također biste trebali paziti da gnojivo ne dođe izravno na stabljiku pojedinačnih biljaka jer ih može oštetiti, navodi Sveučilište Georgia Extension.

Kada koristiti 10-10-10 gnojivo?

“Općenito, gnojivo je najbolje primijeniti od proljeća do sredine ljeta”, kaže Chris Kleinguenther, šef Odjela za poljoprivredu New Jerseyja,

S povrtnicama je najbolje proljeće, ali to ovisi o biljci, objašnjava Linda Langelo, stručnjakinja za hortikulturu. Kod rajčica, na primjer, “prihvatljivo je primijeniti početnu gnojidbu dušikom kada je prvi put sadite, ali također ćete htjeti primijeniti drugu kada prvi put vidite cvjetove i kada vidite da prva rajčica počinje lagano crveniti.”

S najpopularnijim sobnim biljkama ciljat ćete na proljeće i ljeto, kaže ona. Orhideje su iznimka: “Orhideje trebaju redovito gnojivo od proljeća do jeseni, a zatim zimi samo svaka dva do četiri mjeseca.”, piše N1.

Share This Article