Biljka koja svojim mirisom uspješno rastjeruje komarce, ali i moljce, lako se uzgaja kod kuće

Autor Kurt Stüber [1] - caliban.mpiz-koeln.mpg.de/mavica/index.html part of www.biolib.de, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7032

Ne morate biti poseban hortikulturni talent da bi uzgojili timijan negdje na balkonu, na terasi, u vrtu. Ovaj višegodišnji polugrm iz porodice Thymus može narasti do 30 centimetara visine, ne traži posebnu njegu, ali voli toplinu i sunce, no ne baš direktno. Nije nešto ni zahtjevna oko vode, pa ga zimi, ponekad, možete i zaboraviti, a ljeti bi mu ipak trebali dati “piti” kada primijetite da se zemlja oko osušila na dodir.

Kada procvjeta timijan je predivan. A tek miris…

E, to je razlog zašto vam ovo pišemo. Naime, timijan je poznat od davnina i to kao ljekovita biljka, zbog svojih eteričnih ulja djeluje antiseptički, pomaže zacjeljenju manjih posjekotina, a i ublažava tegobe kod ugriza kukaca. Nekada su naši stari žvakali timijan kako bi imali svježiji dah, piše Slobodna Dalmacija.

Ali ono po čemu je timijan svima omiljen jest njegova sposobnost da mirisom otjera komarce, ali i moljce. Zbog toga, uvjereni smo, ga je vrijedno zasaditi, piše Slobodna Dalmacija.

Share This Article