VIDEO Veliki prosvjed vatrogasaca u Zagrebu, uz potporu sirena diljem Hrvatske

Foto: N1/ Tea Mihanović

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske, Udruga sindikata profesionalnih vatrogasaca Republike Hrvatske, Udruga profesionalnih vatrogasaca Hrvatske i Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije, Odbor za vatrogastvo udruženi u Koordinaciju sindikata i udruga profesionalnih vatrogasaca, organiziraju prosvjed na Markovu trgu u Zagrebu danas u 13 sati.

Prosvjed “Lažima se vatre ne gase” organiziraju nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili gašenje, odnosno zatvaranje postrojbi iz razloga što nisu u mogućnosti financirati rad javnih vatrogasnih postrojbi koje su osnovali. Prosvjedom žele izvršiti pritisak na Hrvatsku vatrogasnu zajednicu koja nije donijela potrebne podzakonske akte kojima bi se riješio status profesionalnih vatrogasaca i koja nema definiranu i jasnu viziju prijeko potrebne nacionalne strategije za razvoj vatrogastva u RH.

Pozivaju i Vladu RH da u novom sazivu osigura trajno, dostatno i ujednačeno financiranje decentralizirane funkcije vatrogastva te donese potrebne akte na koje je obvezuje Zakon o vatrogastvu kako bi svaki profesionalni vatrogasac u Hrvatskoj imao zajamčena primanja koja bi odgovarajuće vrednovala njegov rad.

Okupljanje prosvjednika počelo je u 12 sati na Europskom trgu, a oko 12.30 prosvjedna kolona od 72 vozila krenula je prema Markovom trgu.

U mnogim vatrogasnim postrojbama diljem Hrvatske u 13 sati zasvirat će sirene, piše N1.

“Od buduće Vlade RH i glavnog vatrogasnog zapovjednika tražimo: donošenje propisa bitnih za radnopravni položaj profesionalnih vatrogasaca, a koje su bili zakonski dužni donijeti još 2020. godine, ujednačavanje plaća profesionalnih vatrogasaca zaposlenih u državnoj službi i onih zaposlenih na lokalnoj i županijskoj razini te da Vlada RH poveća minimalna decentralizirana sredstva za financiranje vatrogastva”, poručili su vatrogasci u najavi prosvjeda.

Share This Article