Ruski Nijemci špijunirali Njemačku i vjerojatno planirali sabotaže

Foto: Bundestag

U Bavarskoj su uhićena dva Nijemca iz Rusije – osumnjičeni su za špijunažu. Vjerojatno su bile planirane i sabotaže. Jedan od njih navodno ima borbeno iskustvo.

Bayreuth/Karlsruhe (dpa) – Novi slučaj sumnje u rusku špijunažu izazvao je buru u Njemačkoj. Policija u Bavarskoj uhitila je dvojicu muškaraca za koje se tvrdi da su špijunirali za Rusiju i izviđali moguće mete napada u Njemačkoj.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock pozvala je u četvrtak ruskog veleposlanika; Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova potvrdio je izvješće “Bilda”.

Prema saveznom glavnom tužitelju, dvojica Nijemaca iz Rusije planirala su sabotažne akcije koje su posebno imale za cilj “potkopavanje vojne potpore koju je Njemačka pružila Ukrajini protiv ruskog agresorskog rata”.

Optuženi se sumnjiče da su radili za stranu tajnu službu u posebno ozbiljnom predmetu, priopćio je u četvrtak glavni savezni državni odvjetnik. Stariji od njih dvojice, Dieter S., također je optužen za udruživanje za izazivanje eksplozije i podmetanje požara, kao i za agentsko djelovanje u sabotažne svrhe i prikaz vojnih objekata na način koji ugrožava sigurnost.

Dvojica muškaraca rođenih u Rusiji koji su u srijedu uhićeni u području Bayreutha navodno imaju njemačko i rusko državljanstvo. Istražitelji su pretražili mjesto stanovanja i rada te dvojice.

Spremnost na sabotažu

Točnije, Dieter S. navodno je komunicirao s nekim povezanim s ruskom tajnom službom o mogućim sabotažnim operacijama, najmanje od listopada prošle godine. Rečeno je da je svom sugovorniku izjavio da je spreman izvesti eksplozivne napade i paljevine, posebice na infrastrukturu koju koriste vojne i industrijske lokacije u Njemačkoj. Prema saveznom glavnom tužitelju, Dieter S. je prikupljao informacije o potencijalnim ciljevima napada, uključujući objekte američkih oružanih snaga. Drugooptuženi Alexander J. pomagao mu je od ožujka 2024. godine.

Prema informacijama Njemačke tiskovne agencije, izviđane lokacije, o kojima je izvijestio i “Spiegel”, uključuju američku bazu u Grafenwöhru i druge vojne objekte u Bavarskoj. Rečeno je da je Dieter S. špijunirao i fotografirao neke od ciljanih objekata na licu mjesta, poput vojnog transporta. Međutim, prema izvješćima, napad na jedan od objekata nije bio neizbježan.

Sudac istrage S. je u srijedu odredio istražni zatvor. J. bi u četvrtak trebao biti priveden istražnom sucu.

Njemačka je također u fokusu ruske tajne službe

“Znamo da ruski moćni aparat ima na meti našu zemlje”, rekao je njemački ministar pravosuđa Marco Buschmann. Njemačka na ovu prijetnju mora odgovoriti obrambeno i odlučno. Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser govorila je o posebno ozbiljnom slučaju sumnje na špijunsku aktivnost za Rusiju. Naglasila je: “Nastavit ćemo pružati veliku potporu Ukrajini i nećemo dopustiti da nas se zastraši.”

Share This Article