Oštro u Otvorenom HRT-a, Jurčević: Vlast je veleizdajnička, ali nisu svi u HDZ-u odgovorni

Screenshot: HRT

Večeras u Otvorenom analiziramo rezultate izbora. HDZ je relativni pobjednik sa 61 mandatom. Jesu li počeli pregovori? Koliko će biti teško sastaviti novu vladu? Čemu se nadaju stranke ljevice? Tko ima razloga za zadovoljstvo, a tko će snositi posljedice zbog lošeg rezultata?

Branko Bačić (HDZ) izrazio je zadovoljstvo svoje stranke jučerašnjim danom, rekavši među ostalim kako se pokazalo da HDZ pobjeđuje i kad je manja i kad je veća izlaznost.

– Idemo u razgovore s našim, ja se nadam, budućim koalicijskim partnerima u formiranje buduće vladajuće, čvrste, stabilne vladajuće većine koja će onda omogućiti, jasno, i formiranje stabilne i jake vlade, poručio je Bačić.

Arsen Bauk (SDP) rekao je kako je veliki odaziv pokazao da je odluka predsjednika Republike da izbori budu u srijedu bila dobra. Rekao je da je SDP-ova koalicija dobila negdje 150.000 glasova više nego prije četiri godine, kao i jedan mandat više.

Bauk je rekao i kako su njihovi glavni suparnici dobili 19 mandata više, ali da je to nedovoljno da bi s koalicijskim partnerima s kojima su dosad bili u većini napravili većinu.

Damir Bakić (Možemo!) rekao je kako je njihov prvi cilj bio skinuti HDZ s vlasti.

– I na tome još radimo, dodao je.

Druga dva cilja su ostvarena, rekao je – povećali su saborski klub, a osvojili su i mandate izvan zagrebačkih izbornih jedinica.

Josip Jurčević (DP) rekao je kako je velika izlaznost pokazala da građani žele promjene, a poručio je i kako je DP pokazao da je potpuno spreman za preuzimanje vlasti.

– Sigurno da je pred Domovinskim pokretom budućnost, rekao je.

Pitanje brzine

Komunikologinja Smiljana Leinert Novosel rekla je kako je vrlo znakovita izjava predsjednika Zorana Milanovića da će dati mandat za sastavljanje Vlade onome tko će potvrditi da će imati 76 kandidata.

– Meni se čini da će tu na kraju biti ne samo pitanje kvalitete sastavljanja koalicije, nego i brzine, rekla je Leinert Novosel.

Rekla je i kako bez pregovora, razgovora, i određenih zdravih kompromisa neće biti ništa, kao i da su iznenađenja moguća.

Maldini: Manjinska vlada kratko bi trajala

Lajbek je otkopčan, rekao je politolog Pero Maldini sa Sveučilišta u Dubrovniku. Kako je rekao, uvijek je senior partner u koalicijama onaj koji mora dati odgovarajuće ustupke koji su znatno veći nego što je izborni legitimitet junior partnera.

– Ako su zahtjevi ovih potonjih veći u odnosu na senior partnera, dakle, prelaze neku granicu, i nema dostatnog preklapanja s nekakvim programima, onda je takvo što nemoguće i tako nije za očekivati da će senior partner to prihvatiti, rekao je Maldini.

Dodao je kako bi se moglo dogoditi da imamo krizu, a u konačnici možda i tehničku vladu i ponovljene izbore. Maldini je rekao kako je HDZ u daleko boljoj poziciji kao relativni izborni pobjednik i ima kontinuitet dva mandata vlasti, kao i da im je DP najprirodniji saveznik.

Maldini je rekao i kako bi manjinska vlada kratko trajala te da bi opet sve završilo s ponovljenim izborima.

Jurčević: Vlast veleizdajnička, ali nisu svi u HDZ-u odgovorni

Osvrćući se na Maldinijevu tvrdnju da je DP najprirodniji saveznik HDZ-u, Jurčević je među ostalim istaknuo razlike u stajalištima oko Istanbulske konvencije, a i vlast je nazvao “veleizdajničkom”, optuživši je da “služi globalističkim i velikosrbijanskim interesima”.

S druge strane, rekao je kako je potpuno pogrešan stav “svi smo protiv HDZ-a”.

– Nisu svi u HDZ-u odgovorni za ovo što se događa, poručio je Jurčević.

Na pitanje hoće li koalirati s SDP-om rekao je da je program na prvom mjestu te da je nevažno hoće li HDZ ili SDP biti ti koji će prihvatiti “spasonosna rješenja” koja oni nude. Predsjedništvo će biti sljedeći tjedan, dodao je Jurčević.

Bačić: U DP-u ćemo tražiti prvog koalicijskog partnera

Bačić je izjavu o veleizdajničkoj politici nazvao strašnom uvredom, rekavši da je pod HDZ-ovom rukom potpisan svaki strateški cilj hrvatskog naroda od devedesetih do danas.

Rekao je i da su tijekom dana obavili razgovore sa svojim koalicijskim partnerima iz proteklih osam godina, kao i predstavnicima nacionalnih manjina, a i s predstavnicima DP-a.

– I mi ćemo te razgovore nastavljati i dalje, dodao je Bačić.

– Svjetonazorski, programski, mi smo tu, kad su u pitanju sve političke stranke koje su prošle na jučerašnjim izborima, mi smo najbliži s Domovinskim pokretom. Jasno je da ćemo tu tražiti prvog našeg koalicijskog partnera, rekao je također Bačić.

Bačić je rekao i da su stupili u kontakt i s predstavnicima liberalnih stranaka.

Bauk: Logično je da se uspostave kontakti sa strankama koje su se izjasnile da neće ići s HDZ-om

Bauk je istaknuo kako je pročitao na jednom portalu da iz Domovinskog pokreta zovu SDP. Dodao je da tu informaciju nije provjeravao.

– Mene nisu zvali, poručio je Bauk.

Naglasio je kako je prirodno da se nakon izborne noći obave razgovori s lijevo-liberalnim strankama, koje su na jučerašnjim izborima dobile cca 57 mandata.

Logično je i da se uspostave kontakti sa strankama koje su se izjasnile da neće ići s HDZ-om.

– Izvan toga nemam informacija, je li bilo kakvih drugih razgovora, rekao je Bauk.

Bauk je kazao da je jučer vidio izjavu predsjednika Domovinskog pokreta da će razgovarati i s HDZ-om i sa SDP-om.

Dodao je da su u prošlom četverogodišnjem mandatu s Domovinskim pokretom imali nekoliko akcija u Hrvatskom saboru. Upravo je za opoziv predsjednika Vlade, Domovinski pokret je bio inicijator te točke i govorio je u ime predlagatelja.

Bauk je poručio kako je SDP komunicirao u kampanji svoje programske uvjete za razgovore – borba za standard građana, borba protiv korupcije i treće jednakost svih hrvatskih građana pred zakonom, s obzirom na vjersku, nacionalnu i drugu pripadnost ili orijentaciju.

Naglasio je kako je i njemu upalo u uho da je Jurčević Vladu nazvao veleizdajničkom, te se i on slaže s tim stavovima.

Bakić: Mi nismo spremni sudjelovati u Vladi, u kojoj bi sudjelovale stranke desnice

Bakić je dodao kako će se i poslije izbora govoriti o korupciji, te ga ne razumije zašto se Bačić tomu čudi. Govorit će se i o nasilju u pravosudnom sustavu, odnosno imenovanju Turudića.

Bakić je rekao kako je jučerašnja volja birača pokazala da su ljudi spremni za promjene. Dodao je platforma Možemo! spremna sudjelovati u Vladi, koja bi okupila stranke s centra na lijevo.

– Mi nikako nismo spremni sudjelovati u Vladi, u kojoj bi sudjelovale stranke desnice. Mi čak ne bismo ni iz parlamenta mogli podržati Vladu u kojoj bi sudjelovale stranke desnice. Ali smo spremni i skloni podržati jednu manjinsku Vladu, koju bi okupio SDP sa svojim partnerima. Samo podržati iz parlamenta, poručio je Bakić, piše HRT.

Grmoja rješava pregovore: Milanovića nećemo podržati, premijer mogu biti samo ja, a s HDZ-om – nećemo

Share This Article