Iran lansirao dronove i projektile prema Izraelu

Glasnogovornik izraelskih obrambenih snaga Daniel Hagari potvrdio je da su Iranci poslali dronove prema Izraelu. Američki predsjednik Joe Biden vratit će se ranije u Washington iz Delawarea kako bi se posavjetovao sa svojim timom za nacionalnu sigurnost dan nakon što je rekao da očekuje iranski napad na Izrael.

”Posljednjih godina, a posebno posljednjih tjedana, Izrael se priprema za izravan napad Irana. Naši su obrambeni sustavi raspoređeni – spremni smo na svaki scenarij, i obrambeni i napadački. Država Izrael je jaka. IDF je jak. Javnost je jaka”, poručio je izraelski premijer Benjamin Netanyahu u obraćanju javnosti.

Deseci dronova poletjeli su iz Irana prema Izraelu u subotu navečer, dok se Izrael pripremao za obranu od očekivanog iranskog napada, potvrdio je u subotu navečer glasnogovornik IDF-a Daniel Hagari, javlja Jerusalem Post, prenosi dnevnik.hr.

Stigla je i potvrda iz Irana, u kojoj se navodi da nisu samo dronovi lansirani prema Izraelu nego i projektili.

Američka administracija procjenuje da je Iran lansirao više od 100 bespilotnih letjelica, desetke krstarećih projektila i desetke balističkih projektila, poručili su neimenovani dužnosnici. Jedan od njih je rekao kako se očekuje da će ciljevi biti ustanove izraelske vlade, a ne civilni ili vjerski objekti, javlja CNBC.

Postoji više od 1000 kilometara udaljenosti između Irana i Izraela, a u iranskom vojnom arsenalu nalazi se najmanje devet tipova projektila koji mogu prijeći tu udaljenost, naovdi iranska novinska kuća ISNA. To uključuje “Sejil”, koji može letjeti brzinom većom od 17000 km/h i s dometom od 2500 km, “Khaibar” s dometom od 2000 km i “Haj Qasem”, koji ima domet od 1400 km i nazvan je po nekadašnjem zapovjedniku snaga Kuds Kasemu Suleimaniju, koji je ubijen u napadu američke bespilotne letjelice u Bagdadu prije četiri godine.
Projektil “Emad” ima domet od oko 1700 km i prva je iranska precizno vođena balistička raketa zemlja-zemlja dugog dometa, koja koristi manevrirajuće vozilo za ponovni ulazak u atmosferu (MaRV), koje je teže presresti i uništiti od standardne balističke bojeve glave. “Fattah-2” nova je inačica hipersonične rakete razvijene u Iranu, koja se sastoji od kombinacije hipersoničnih kliznih vozila (HGV) i hipersoničnih krstarećih raketa (HCM). Ima domet od 1500 do 1800 kilometara. Ostale iranske rakete srednjeg dometa koje mogu doseći Izrael su “Shahab-3”, “Ghadr”, “Paveh” i “Kheibar Shekan”.
U lipnju je Iran predstavio svoj prvi hipersonični balistički projektil domaće proizvodnje. Hipersonične rakete mogu letjeti najmanje pet puta brže od zvuka i na složenoj putanji, što ih čini teškima za presretanje.
Iran, veliki proizvođač bespilotnih letjelica, u kolovozu se pohvalio i naprednom bespilotnom letjelicom domaće proizvodnje pod nazivom Mohajer-10 s operativnim dometom od 2000 km, sposobnošću letenja do 24 sata i nosivošću do 300 kg. Iran također ima krstareće rakete kao što je Kh-55, sposobne nositi nuklearno oružje s dometom do 3000 km i naprednu protubrodsku raketu Khalid Farzh s dometom od oko 300 km, sposobnu nositi bojevu glavu od 1000 kg, prenosi Jutarnji list.

SAD će pokušati pomoći Izraelu da presretne sve što je moguće – ne samo one dronove i projektile koji prolaze iznad američkih brodova – unatoč tomu što je Iran obavijestio SAD da se ne treba miješati, potvrdio je viši američki dužnosnik za ABC.

SAD očekuje da će većina dronova i projektila biti presretnuta – više od 85%, ali postoji strah da će izraelski odgovor biti puno jači, osobito ako bude mrtvih.

Vjeruje se da su meta tri vojne baze, osobito ona u kojoj Izrael drži zrakoplove F-35.

Iranski dronovi počeli su stizati do Izraela, čuju se eksplozije i sirene, oko 1 sat po srednjeuropskom vremenu.

Izraelska vojska i dalje presreće dolazne prijetnje. IDF je priopćio da ”angažman nije završio”. Ukupno je dosad lansirano više od 200 dronova i projektila, dodaje se.

Glasnogovornik IDF-a Daniel Hagari izvijestio je da je tijekom napada iranske bespilotne letjelice i projektila ranjena djevojčica. Lakše je oštećen i vojni objekt. CNN je ranije javio da je ozlijeđen dječak. U ovom trenutku nije jasno je li ranije došlo do greške u komunikaciji i je li možda riječ o istom djetetu ili je već ranjeno više njih.

Iran je lansirao više od 200 dronova i krstarećih i balističkih projektila na Izrael, objavila je izraelska vojska u nedjelju, ali zasad bez većih posljedica. Mnogi dronovi i projektili oboreni su i prije izraelskih granica, ali još uvijek pristižu, objavio je glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari.

Share This Article