Želite psa koji se ne linja? Možda vam se svidi jedan od ovih osam

Photo by Ayesh Rathnayake on Unsplash

Ako ste alergični na pse, onda su vam ponzati simptomi svrbeža kože, suzne oči, a možda čak i stezanje u grlu. Uglavnom je to samo umjerena nelagoda, ali alergije na pse također mogu biti teške.

Gdje god da se nalazite u spektru alergije na pse, možda biste trebali pogledati pse koji se ne linjaju.

1) Shih Tzu

Ovi mali psi obično narastu do oko 25 centimetara i teže četiri do sedam kilograma. I samo zato što se ne linjaju ne znači da nemaju istaknute frizure: Shih Tzu je poznat po svojoj raskošnoj dvostrukoj dlaci koja je često stilizirana dugačka. Ovaj kraljevski pas izvorno je uzgajan kao grijač krila za kinesku monarhiju i donosi isti osjećaj odanosti prema svojim modernim vlasnicima, jer su nježni, odani i sjajni s djecom, piše Best Life.

2) Škotski terijer

Škotski terijer je pas koji se slabo linja sa žilavom dlakom i mekom poddlakom. Idealno bi bilo da se njeguju jednom mjesečno, iako ih možete četkati i češljati jednom tjedno kako bi im dlaka ostala netaknuta.

Poput mnogih terijera, ovi su tipovi uzgajani za lov na štakore, lisice i slično u škotskom gorju. Međutim, savršeno su zadovoljni s nekoliko šetnji dnevno i odgovarajućim vremenom za igru, što ih čini izvrsnim psima za stanove i male kuće.

3) Bolonjezer

S pahuljastom, potpuno bijelom dlakom, ovi psi koji se ne linjaju izgledaju poput malih pamučnih loptica! Bolonjezer obično teži manje od pet kilograma i visok je do 30 centimetara. Uzgajani su u Bologni u Italiji i često su bili društvo plemstvu tijekom renesanse.

Oni su mirna pasmina i igrat će se samo kada se družite s njima, što ih čini dobrima za život u malom prostoru. Samo imajte na umu da mogu biti prilično zabrinuti, pa ne bi bilo najbolje ostaviti ih kod kuće cijeli radni dan.

4) Irski plavi terijer

Morat ćete četkati i češljati ove terijere barem jednom tjedno kako biste spriječili matiranje, ali zauzvrat se ne linjaju. To je jedna od najvećih pasmina terijera, visoka oko 50 centimetara i teška između 15 i 18 kilograma. Vole se družiti sa svojim vlasnicima, bilo da vrijeme provode na kauču ili odlaze u šetnju ili trčanje.

5) Portugalski vodeni pas

Ovi psi su bili vjerni pratitelji portugalskih ribara, lovili su ribu u mreže i prenosili poruke između brodova i obale. Zbog toga su provodili puno vremena u vodi — a to se vidi i na njihovim kaputima! Portugalski vodeni pas može se pohvaliti gustom, čvrsto uvijenom dlakom koja je hipoalergena, ali također zahtijeva često njegovanje.

Oni su prijateljski raspoloženi, pametni i izvrsni u obuci. Zabavna činjenica: dva psa bivšeg predsjednika Barracka Obame, Bo i Sunny, bili su portugalski vodeni psi.

6) Basenji

Basenji je član skupine goniča koji stoji je visok oko 43 centimetara i teži okoinča u ramenu i teži oko 10 kilograma. Imaju šiljaste, izražajna licia i čvrsto zavijene repove. Linjaju malu količinu dlake, koja je kratka i sjajna.

Ovi psi su uzgajani da trče eksplozivnom brzinom i skaču okomito u zrak kako bi izviđali plijen. Možda su čak i jedna od najstarijih pasmina.

7) Bokser

Ovo je jedna od najpopularnijih pasmina pasa i to s dobrim razlogom. Pametni su, hrabri i privrženi – dobitna trifekta.

Bokseri mogu biti visoki do 65 centimetara i težiti do 36 kilograma. Imaju kratku, glatku dlaku koja ne zahtijeva puno održavanja i vrlo se malo linja. Ova pasmina je član radne skupine i koristila se za lov na veliku divljač i, manje srećom, za borbe pasa i lov na bikove.

8) Maltezer

Niži su od 25 centimetara i teže manje od pet kilograma i često ih se viđa s mašnama u dugoj i raspuštenoj ‘kosi’. Morat ćete često češljati i četkati njihovu dlaku kako biste spriječili zapetljavanje i matiranje, ali oni se slabo linjaju.

Što se tiče temperamenta, maltezeri su ultimativni psi za krilo, rado se igraju kad želite, ali i opuštaju, piše N1.

Share This Article