Kajčić: Tek ćemo shvatiti koliko su nam ovi helikopteri bitni

Screenshot: HRT

Prve intervencije Helikopterske hitne medicinske službe prošle su dobro i pacijenti se oporavljaju, rekla je za središnji Dnevnik HRT-a dr. Senka Kajčić, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu PGŽ-a. Otkrila je i kako je tekla obuka liječnika i medicinskih tehničara te kakvu opremu posjeduju helikopteri, piše HRT.

– Intervencije su uistinu bile vrlo brzo od početka uspostave Helikopterske hitne medicinske službe i to dvije u istom danu. Prošle su vrlo dobro, jer je na tim intervencijama sudjelovao tim koji je već radio na helikopteru u vrijeme pilot-projekta, rekla je.

Pacijenti su, kako kaže – “zbrinuti pravovremeno i možemo reći da je jedan pacijent vrlo dobrog stanja, a drugi značajno bolje”.

Istaknula je kako helikopteri nisu potrebni za sve intervencije, ali i da 10 posto ukupnih hitnih slučajeva čine intervencije na otocima gdje su oni potrebni.

– Prošle godine, u cijelom Zavodu za hitnu medicinu PGŽ-a, odrađeno je 31248 intervencija, a od tog broja – 10 posto je bilo na otocima Rabu i Lošinju. Nije potrebno da se za sve intervencije leti helikopterom ili da se pacijenta zbrinjava brzom brodicom, ali za veliki broj stanja one su nužne, kazala je.

Kako je naglasila, zbog geografskog položaja županije – “tek ćemo shvatiti koliko su nam ovi helikopteri bitni”.

Velikom vježbom obilježeno uvođenje Helikopterske hitne medicinske službe
Pokazna vježba na helidromu na riječkoj Delti
Otkrila je kako je educirano 50 medicinskih tehničara i liječnika, a svi prema smjernicama Europske agencije za zrakoplovnu sigurnost.

– Bili su kriteriji vezani uz iskustvo djelatnika u hitnoj medicinskoj službi. Isto tako, njihova educiranost, bilo da se radi o doktorima ili medicinskim tehničarima, rekla je.

– Edukacija je izuzetno bitna, a ono što su oni na njoj morali proći je: kako postupati u helikopteru i kako komunicirati u helikopteru, pojasnila je.

Dodala je kako se edukacija provodila “prema smjernicama Europske agencije za zrakoplovnu sigurnost i njihovim standardima”, piše HRT.

Share This Article