Sličnost s runama SS-a: Adidas će zaustaviti online prodaju DFB dresa s brojem 44

Screenshot: YT

Raspravlja se o konkretnom broju na novom nacionalnom dresu Elfa. Reagirao je proizvođač Adidas.

Berlin (dpa) – Proizvođač sportske opreme Adidas odgovorio je na kritike na račun dizajna brojnih novih dresova nacionalne nogometne reprezentacije i želi prilagoditi prodaju u skladu s tim.

“Blokirat ćemo personalizaciju dresova u našoj online trgovini”, rekao je glasnogovornik Adidasa Oliver Brüggen u ponedjeljak na upit Njemačke tiskovne agencije.

U novom dizajnu, broj 44 na poleđini podsjeća na rune (pismo starih Germana) iz oznake Schutzstaffel SS-a iz doba nacionalsocijalizma. Novinar je na X-u, a potom i Bildu, ranije je izvijestio o planovima Adidasa.

Kombinacija je zapažena na društvenim mrežama, a mnogi su se uključili u raspravu.

“DFB i njegov partner 11teamsports odgovorni su za dizajn imena i brojeva”, rekao je Brüggen. Od njemačkog nogometnog saveza zatraženo je očitovanje na Uskrsni ponedjeljak.

U ponedjeljak poslijepodne dres se još mogao personalizirati u online shopu, a još se mogao odabrati i broj 44.

U načelu se ne mogu naručivati ​​određena imena koja imaju veze s nacionalsocijalizmom.

«Ovo nije u skladu s našim smjernicama za personalizaciju. Pokušajte nešto drugo”, pojavljuje se kao poruka kada napravite odgovarajući odabir u webshopu.

“Ljudi oko 100 nacija rade u Adidasu, naša tvrtka se zalaže za promicanje različitosti i uključenosti, a kao tvrtka aktivno se borimo protiv ksenofobije, antisemitizma, nasilja i mržnje u svim oblicima,” rekao je Brüggen. “Bilo kakvi pokušaji promicanja stavova koji izazivaju podjele ili isključivanja nisu dio naših vrijednosti kao brenda.” Tvrtka “snažno odbacuje bilo kakve sugestije da je to bila naša namjera.”

Novi dres predstavljen je neposredno prije dvije međunarodne utakmice u Francuskoj (2:0) i protiv Nizozemske (2:1). Kampanju su pratile reklame koje su imale vrlo pozitivan odjek.

Share This Article