VIDEO Medvjed ozlijedio petero ljudi, ministar tvrdi da su ga ubili, no nitko mu ne vjeruje: Jasno je zašto laže…

Unsplash

Slovački ministar okoliša Tomas Taraba poručio je kako je medvjed koji je ozlijedio petero ljudi konačno ubijen. Međutim, oporbeni političari smatraju da su lovci ustrijelili pogrešnog medvjeda i traže objašnjenje, prenosi BBC.

Snimka medvjeda koji juri ulicama Liptovskog Mikulaša proširila se društvenim mrežama 17. ožujka. Taraba je rekao kako je medvjed pronađen i ubijen nakon 10 dana lova u kojem su korišteni dronovi i biometrijska tehnologija, a na Facebooku je zahvalio svima koji su sudjelovali u akciji lova.

Oporbeni političari pozvali su Tarabu da razjasni što se dogodilo i optužili vladu kako su se poslužili trikom uoči predsjedničkih izbora koji će se održati 6. travnja.

– Siguran sam da to nije isti medvjed. Prilično je očito, rekao je Michal Wiezik, borac za zaštitu okoliša i zastupnik u Europskom parlamentu iz oporbene stranke Progresivna Slovačka.

Dodao je kako je pucanje u medvjeda koji nije predstavljao prijetnju kršenje zakona Europske unije, ali i slovačkih zakona. Ministarstvo i Državna uprava za zaštitu prirode ranije su rekli da traže muškog medvjeda teškog 80-100 kilograma, a ubijena je ženka teška 67,9 kilograma i visoka 152 centimetra.

Prolaznik je pronašao dokumente razbacane uz cestu koje su očito izgubili članovi lovačke ekipe. Petero ljudi, uključujući desetogodišnju djevojčicu, ozlijeđeno je u ranijem napadu, a dvoje ih je u ranama i ogrebotinama prebačeno u bolnicu.

Neki se članovi vlade zalažu za ublažavanje zaštite divljih životinja u EU koja sprječava lov na medvjede i vukove. Ministarstvo će u suradnji s Rumunjskom tražiti od Europske unije ponovnu klasifikaciju medvjeda kako bi im se omogućio selektivni odstrel.

Bolja zaštita okoliša u srednjoj i istočnoj Europi od 1989. godine znači da su se medvjedi vratili na svoja prirodna staništa preko Karpata. Istraživači, suprotno tome, tvrde kako nije došlo do rasta populacije medvjeda u Slovačkoj te da njihov broj ostaje stabilan na oko 1.275 jedinki, prenosi Jutarnji list.

Share This Article