Salmonela otkrivena na još jednoj farmi koka nesilica u Hrvatskoj: Rizik je ozbiljan

Screenshot/ Ilustracija, nema veze s događajem

Na još jednoj farmi koka nesilica u Hrvatskoj utvrđena je zaraza bakterijom salmonella enteritidis.

Salmonela je pronađena u izmetu kokoši nesilica na farmi s koje su jaja izvezena na tržište Mađarske. Tamo su jaja isporučena kao nemarkirana.

O tome da je salmonella enteritidis otkrivena u izmetu koka nesilica, farma je odmah obavijestila mađarske partnere i europski sustav za brzo uzbunjivanje u prometu hranom.

Rizik je ozbiljan, istaknuli su iz europskog sustava. Ovog trena nije poznato s koje farme dolaze potencijalno zaražena jaja te gdje su sve distribuirana. Očekuje se tijekom dana i očitovanje Ministarstva poljoprivrede.

Inače, netifusne salmonele, prije svega salmonela enteritidis, ponajprije uzrokuju gastroenteritis, bakterijemiju i žarišnu infekciju. Simptomi mogu biti proljev, visoka temperatura ili simptomi žarišne infekcije.

U ožujku lani salmonela je utvrđena u Koka produktu u Klokočeviku kod Slavonskog broda te su povučena sva jaja iz prodaje. Predlani u rujnu pak opozvano je više serija jaja farme Lukač, Graberje Ivaničko, zbog bakterije salmonella enteritidis.

Veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede tada je naložila usmrćivanje svih 150.000 koka nesilica na farmi na kojoj je buknula zaraza salmonelom. Lidl je pak povukao s polica sva jaja te farme koja su se prodavala pod brandom Okusi zavičaja, piše Danica.

Share This Article