Tomašević otvorio oporabilište u Resniku, dočekali ga ljutiti građani

Screenshot: RTL

Gradonačelnik Tomislav Tomašević otvorio je u Resniku oporabilište građevnog materijala nastalog u obnovi nakon potresa.

Njegova je svrha da se ondje privremeno skladišti i dalje prodaje ili dijeli građevni materijal, javlja HRT.

Prije otvaranja na ulazu u kompleks dogodio se incident. Grupa bijesnih Resničana pokušala je ući u krug pogona, no u tome su ih spriječili zaštitari. Pale su i teške riječi.
Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević je prilikom otvorenja oporabilišta izvijestio da je za radove plaćeno 1,7 milijuna eura iz gradskog proračuna, a da je za opremu izdvojen ostatak novca iz EU Fonda solidarnosti.

Istaknuo je da je Grad Zagreb to bio dužan napraviti sukladno Zakonu o obnovi, a zagrebačka Gradska skupština je prošle godine donijela odluku da to bude u Resniku.

– Ovdje će moći doći samo građevinski materijal iz bilo kakve vrste obnove nakon potresa, bilo da se radi o obnovi koju provodi država, Grad Zagreb, sami građani, bilo da je riječ o organiziranoj obnovi, višestambenih zgrada, bilo da je riječ o samoobnovi. Sve tvrtke koje provode obnovu ovdje mogu dovesti besplatno građevinski materijal, rekao je Tomašević.

Tvrtke će od ponedjeljka moći dostavljati građevinski materijal, a za to će morati imati potrebnu dokumentaciju kao dokaz.

Dio tog recikliranog materijala moći će preuzeti i građani, pa će Grad u tom smislu uskoro objaviti što će se od toga moći besplatno preuzeti i po kojim kriterijima, a što će se prodavati i po kojoj cijeni.

Prve kuće udaljene su 500 metara, a vodilo se računa i o buci.

– Drobilica koja je nabavljena je najsuvremenija koja se mogla naći. Ona je puno tiša od postojećih drobilica, puno manje praši od postojećih drobilica, a još k tome u procesu će biti prskana, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet.

Incident uoči otvorenja

Prije otvaranja na ulazu u kompleks dogodio se incident. Grupa bijesnih Resničana pokušala je ući u krug pogona, no u tome su ih spriječili zaštitari. Zapriječili su i izlaz gradonačelniku i suradnicima pa je morala intervenirati i policija.

Prosvjednici tvrde da su godinama trovani, a novi je pogon zadnji čavao u lijesu.

Gradonačelnik Tomašević poručuje da otvorenje ništa neće zaustaviti pa ni grupica od 15-ak Resničana.

Osvrnuo se i na utjecaj na okoliš i zabrinutost građana vezano uz novootvoreni pogon, rekavši da u blizini od 10 metara postoji privatna betonara u privatnom vlasništvu više od 20 godina i “nitko nikad oko toga nije prigovarao”.

– A sada, protiv oporabilišta građevinskog materijala, koje će manje bučiti i imati manje prašine – odmah prosvjed, rekao je te napomenuo da je od nekolicina Resničana protiv na sve što se želi napraviti u Resniku, aludirajući na nekoliko prosvjednika koji su se skupili uoči otvorenja oporabilišta.

U Resniku se uskoro planira i gradnju centra za gospodarenje otpadom zbog kojeg je ukinut ugovor sa Zagrebačkim otpadnim vodama.

Vić: U oporabilište se neće moći dovoziti šuta

Davor Vić, direktor zagrebačke Čistoće, tvrtke koja će upravljati oporabilištem na adresi Čulinečka cesta 273, kazao je da će materijal, nakon što ga zaprime, obrađivati i skladištiti, a potom i ponovno koristiti.

Beton, cigla, crijep, izolatorski materijal, proizvodi od gipsa, staklo i drvo – to će se sve obrađivati i predavati ovlaštenim oporabiteljima. Uglavnom će, kaže, tu biti riječi o materijalu koji će se kasnije moći koristiti za sanaciju šumskih kolnika, zatrpavanja temeljnih građevina, sanaciju klizišta, izradu nasipa i drugo.

Vić je istaknuo da se u oporabilište u Resniku neće moći odlagati šuta te podsjetio da je Grad Zagreb ranije donio odluku da svaki građanin besplatno može u reciklažno dvorište dovesti do 200 kilograma šute godišnje.

Iz Grada Zagreba izvijestili su da je natječaj za Sarajevsku u tijeku te je zbog brojnih upita gospodarskih subjekata prolongiran do 4. ožujka, kada će biti otvaranje ponuda za cestovni dio, dok će između 15. i 20. ožujka biti raspisan natječaj za izgradnju pruge, javlja HRT.

Share This Article