Prije 15 godina ubio je suprugu pred djecom, a sada je počinio novi jezivi zločin – batom za meso

Foto: Policija

Damiru Kosmaču (59) osuđenom na 13 godina zbog ubojstva supruge, sad se sudi na istom sudu zbog pokušaja ubojstva partnera

Deset mjeseci od pokušaja ubojstva intimnog poznanika (49) u njegovu stanu u novozagrebačkom Zapruđu, kada ga je najmanje šest puta udario po glavi izraubanim batom za meso koji se raspao, na optuženičku klupu velikogoričkog Županijskog suda sjeo je Damir Kosmač (59). Na suđenje je doveden iz istražnog zatvora gdje se nalazi od lanjskog svibnja jer je riječ o muškarcu koji je u fokus javnosti došao 2009. nakon svirepog zločina kada je na smrt zatukao suprugu pred djecom u kući u Brdovcu.

– Ne smatram se krivim – rekao je Kosmač u sudnici o događaju od lanjskog 15. svibnja u 3 sata ujutro koji mu se stavlja na teret. Bilo je u jednom zaprudskom stanu u koji je Kosmač svraćao čovjeku s kojim je bio u intimnoj vezi. No razgovor je za njega krenuo u krivom pravcu jer mu je oštećeni dao do znanja da se s njim više ne želi družiti niti s njime ići na more pa je, prema optužbi, Kosmač otišao do sobe i vratio se s batom za meso. Prišao je 49-godišnjaku koji je sjedio na krevetu te ga više puta njime udario u prednji dio glave. Prestavljenom čovjeku je počela curiti krv da bi potom dobio još udaraca batom po zatiljku glave.

– Ah nećeš ići sa mnom na more?! – uzrujano mu je ponavljao Kosmač tog trenutka zadavši mu višestruke razderotine kože glave… U jednom trenutku se glava bata za meso odvojila i pala na pod pa je oštećenog dalje, prema optužbi, uhvatio rukama oko vrata i počeo daviti. Ozlijeđeni muškarac se opirao i odgurivao Kosmača koji mu je ujedno govorio, dok mu je držao glavu stisnutu prema madracu kreveta te ga čupao za kosu, da će ga ubiti. Vidjevši da je Kosmač van kontrole, oštećeni mu je u strahu za vlastiti život rekao da ga voli i da će ići s njim na more pa je Kosmač popustio pritisak i odmaknuo se. A napadnuti muškarac koji je zadobio najmanje šest udaraca u glavu, je prevezen vozilom Hitne u KBC Rebro gdje su mu utvrđene, srećom, lakše tjelesne ozljede.

Kad se po dojavi, kako su mediji već pisali, policija pojavila na vratima stana Kosmač im je rekao: ‘Nisam to bio ja. To je bio netko drugi, neki ljubavnik je bio u stanu prije…” Inače, policija je u pretresu stana, točnije u potrazi za sredstvom izvršenja kaznenog djela pronašla i manje količine nedozvoljenih narko-supstanci poput amfetamina, GHB-a i exctasyja.

Na idućoj raspravi će biti saslušan oštećeni muškarac putem audio-video linka i s tog će dijela biti isključena javnost radi zaštite njegovih osobnih i obiteljskih prilika, a potom će sudsko-medicinska vještakinja detaljno analizirati dinamiku mehanizma nastanka ozljeda, piše Jutarnji.

Inače, Kosmač je prvi puta u javnost dospio zbog zločina iz 2009. godine, radi kojeg ga je prvostupanjski sud osudio na 13 godina zatvora, a s izdržavanja zatvorske kazne, zbog dobrog ponašanja, izašao je na uvjetnu slobodu nekoliko godina ranije. Tog studenog pod okriljem noći na smrt je zatukao rukama i nogama svoju suprugu Ivanu u dnevnom boravku obiteljske kuće u Brdovcu i to pred djecom. Potom je njezin leš umotao u deku i utrpao ga u svoj auto te odvezao svojim Yugom do Vrbina gdje je tijelo, kod prilazne rampe uz skelu, bacio u Savu.

Od početka je mijenjao iskaze, pa je čak tvrdio da su tu noć odlučili oboje počiniti suicid, ali da se on predomislio čim je ona skočila u hladnu rijeku. Nestanak supruge pravdao je u startu čak i njezinim navodnim samovoljnim bijegom iz bračnog doma odnosno tvrdio je da ga je možda ostavila zbog dobne razlike jer njoj je tada bila tek 31 godina. Nakon nekoliko dana istrage slomio se i priznao da je sukob prvo počeo u kafiću koji se nalazio u sklopu njihove kuće, a nastavio se i u njihovu domu gdje ju je Kosmač potom u tučnjavi ubio.

Share This Article