Evo s koliko godina Hrvati odlaze u mirovinu, ali i koliko dugo uživaju u odmoru nakon radnog vijeka

Foto: Unsplash

U prosincu su korisnici starosne mirovine u mirovini bili 22 godine, korisnici invalidske mirovine 20 godina i tri mjeseca, a obiteljske 18 godina i devet mjeseci.

U statističkim podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje može se vidjeti kada u prosjeku Hrvati odlaze u mirovinu, ali i koliko su godina umirovljenici. Što se tiče dobne granice za odlazak u mirovinu, ona za muškarce iznosi 65 godina i 15 godina radnog staža, dok je ona za žene trenutačno 63 i šest mjeseci.

Ipak, prosječna dob korisnika mirovina koji su pravo na mirovinu ostvarili prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, gledajući starosnu, invalidsku i obiteljsku mirovinu, u prosincu 2023. godine bila je 72 godine i pet mjeseci. Točnije, žene u mirovini u prosjeku imaju 72 godine i devet mjeseci, a muškarci 71 godinu, piše mirovina.hr.

Prosječni mirovinski staž koji imaju osobe koje odlaze u starosnu, invalidsku i obiteljsku mirovinu ukupno iznosi 31 godinu i dva mjeseca, pri čemu žene imaju 30 godina staža u prosjeku, a muškarci pak 32 godine i osam mjeseci.

Vrlo je zanimljiv podatak i o broju godina korištenja prava na mirovinu. U prosincu su tako korisnici starosne mirovine u mirovini bili 22 godine, korisnici invalidske mirovine 20 godina i tri mjeseca, a obiteljske 18 godina i devet mjeseci.

Prema dobnim skupinama, najviše je umirovljenih u dobnoj skupini od 65 do 69 godina, prenosi Vecernji.

Share This Article