Slijep i bez oba stopala, ostao je prevaren i sam u straćari bez vode: “Rekao je samo – tu potpiši”

Screenshot: Dnevnik.hr

Stjepan Nemek, slijepi dijabetičar koji je ostao bez oba stopala, živi sam u straćari bez vode. Jer je vjerovao prijatelju na riječ.

Najstariji sugrađani najčešće su na meti prevaranata, koji iskorištavaju njihove godine i nemoć. Jedan je od njih 72-godišnji Stjepan Nemak koji više nije mogao živjeti sam.

Trebala mu je pomoć, pa je u zamjenu za skrb o sebi odlučio dio imovine prepisati čovjeku kojeg je godinama poznavao. Na kraju je ispalo da je, ne znajući što potpisuje, prepisao svu imovinu – dvije kuće i desetke tisuća četvornih metara zemljišta. Stjepan je završio u potleušici, čak i danima spavao u autu, piše Dnevnik.hr.

Sve dok ga nisu spasili susjedi, odveli ga u bolnicu pa u dom, koji mu i dandanas pomažu plaćati. Taj nevjerojatni slučaj završio je na DORH-u i na sudu. Stjepan ima presudu u svoju korist, ali slučaj nije ni izbliza gotov.

“On je meni obećao da me vodi u Dubravu k sebi u kuću, da ima poseban ulaz i stan s WC-om. I žena da će mi kuhati svaki dan, što budu oni jeli, da ću to jesti i ja. I vikendom ide na more k mami, vozit će me kad god vikendom ide k mami, da idem i ja s njim”, rekao je Nemak.

No smjestio ga je u šupu.

“Tu je jedna prostorija u kojoj je Stjepan živio. Vode nema, nosio ju je s izvora. Evo, tu su kante. A WC smo mu pripremili tu da ima ovaj eko WC”,

“Spavao je u autu jer mu je bilo bolje nego u kući, sigurno je spavao u autu barem jedno deset noći i dana. Uopće nije izlazio. Znao je samo u autu biti i što mu doneseš, netko hrane ili vode”, rekao je Tomislav Marjanović, Stjepanov prijatelj.

Slijep je to i nepokretan čovjek. I sve to nakon što je svoju imovinu prepisao prijatelju Siniši Spevecu, koji se obećao brinuti za njega.

“Cijelu moju imovinu, kompletnu. Sa šumama, još gradilišta i livadama”, ispričao je Stjepan reporterki Provjerenog, Barbari Majstorović.

Riječ je o dvije kuće i desecima tisuća četvornih metara zemlje.

“Ovo je samo jedna parcela u nizu koje je Stjepan Nemak prepisao Siniši Spevecu za uzdržavanje”, napomenuo je Dražen Blažin, Stjepanov prijatelj.

Stjepan Nemak 72-godišnji je umirovljenik koji boluje od dijabetesa, uslijed čega je oslijepio te ostao bez oba stopala. Kako nije imao vlastitu obitelj, među prijateljima je tražio nekog tko bi se brinuo o njemu.

“Nakon odrezanog dijela noge, stopala, i kad mu je puklo jedno oko, i kad je imao tri infarkta i plućnu emboliju, on nije mogao ni u krevetu sam živjeti da ga dvoriš, tko bi obilazio. Morao je baš neko biti tko bi ga dvorio 24 sata”, objasnio je Marjanović.

Nitko od njegovih najbližih prijatelja nije mogao tu obvezu preuzeti na sebe.

“I kad mi je Štef rekao da će ga preuzeti Siniša, meni je tada laknulo. Mislio sam, ajde pozna čovjeka. Bio sam jedanput kod Siniše u kući, ima kuću dvije tri etaže. Činilo mi se da će to biti ok”, dodao je Marjanović.

I sam Stjepan imao je povjerenja u čovjeka kojeg je, kaže, poznavao dugi niz godina.

“Dugo sam ga poznavao i dolazio je povremeno kod mene, uvijek smo roštiljali. Uvijek se je najeo kod mene, popio. I ja sam ga smatrao prijateljem”, kazao je Stjepan.

“On je za vrijeme bolnice preko telefona sa Sinišom dogovorio da će se on nastaviti brinuti o njemu s tim da mu prepiše imovinu”, napomenuo je Blažin.

Prema Stjepanovim riječima dogovoreno je da on Siniši darovnim ugovorom prepiše dio njegove zemlje i jednu kuću, a on će se zauzvrat preuzeti kompletnu brigu o njemu.

“Prvi put smo se sreli kad smo došli u kafić da će potpisati ugovor. Siniša je dogovorio sve s javnim bilježnikom. Znači, to je već bilo sve pripremljeno, dogovoreno sve”, ispričao je Blažin.

Dogovor je bio da Dražen i Tomislav dovezu Stjepana ispred javnobilježničkog ureda u Zaprešiću, gdje je iz auta potpisao ugovor.

“Nitko mu nije pročitao ugovor. Rekao je Siniša samo tu potpiši i to je to, a oni će se dalje sve usmeno dogovoriti”, rekao je Blažin.

“Ja nisam mogao iz auta van, nego sam sve u autu potpisao. Ništa se nije čitalo, čak nije ni javni bilježnik bio nego je bila pomoćnica. Samo su mi turnuli papire i ja sam to potpisao”, prisjetio se Stjepan.

“Samo su mi ruku uhvatili i kazali gdje trebam potpisati i ja sam tu potpisao. Ja nisam znao da je svu imovinu on već prepisao na sebe”, dodao je.

Jer prema Stjepanovim riječima dogovor je bio samo dio njegove zemlje koja se prostire na 100 tisuća četvornih metara.

“Ja sam mu čak i dao da mi čuva dokumente od cijeloga imanja. A on je to iskoristio i prepisao sve na sebe”, poručio je Stjepan.

“Čak je i Tomislav u kafiću inzistirao da se stavi klauzula o doživotnom uzdržavanju. I onda je rekao Siniša – ne to nije potrebno, mi dva smo prijatelji. Mi dva smo se sve dogovorili, ti se nemaš kaj miješati”, istaknuo je Blažin.

No, može li se slijepoj osobi dati ugovor na potpisivanje, a on sam ga nije u stanju pročitati. Odvjetnica Sunčica Lončar ističe kako javni bilježnici imaju način na koji postupaju, osobito ako se radi o slijepoj osobi gdje se onda i sklapa ugovor u smislu javnobilježničkog akta.

“Javni bilježnik može sklopiti ugovor u formi javnobilježničkog akta. Onda je on po datostima svoga profesionalnog usmjerenje i profesionalne etike svoje dužan upoznati stranku, na jasan način joj obrazložiti o čemu se radi. Taj ugovor ima svoju formu, on se potpisuje na određeni način. On se uvezuje, stranci predaje, iziskuje određenu vrstu dodatnih troškova. Međutim, on garantira jednu sigurnost, smanjuje tu mogućnost prevare”, objasnila je.

“Da se takva vrsta ugovora sklapa pod uvjetom da je u formi javnobilježničkog akta onda ne bi on mogao biti sklopljen na ovaj način”, dodala je.

Ekipa Provjerenog obratila se spomenutom javnobilježničkom uredu u Zaprešiću, no nisu željeli davati nikakve izjave, isto poput i samog Siniše Speveca.

Nakon potpisanog ugovora Siniša je Stjepana smjestio u staru drvenu kuću koja više nalikuje na šupu, piše Dnevnik.hr.

“Meni je već bilo dosta loše jer čitavi dan nisam dobio čašu vode, niti ništa jer nitko nije došao k meni. Ja nisam mogao naći telefon jer sam slijep, da bih nekoga nazvao da dođe. Ili Dražena ili bilo koga da sam zvao od svojih prijatelja svaki bi došao. Niti nisam mogao naći mobitel i pao sam iz kreveta dole i nisam se više mogao dići. Jer ja sam dijabetičar, bez vode biti jedan dan. Pa ja sam dva puta u komu upao taj dan”, istaknuo je Stjepan.

Share This Article